Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων αλλάζει από το 2020! Όπως έγινε γνωστό, χωρίς εξετάσεις -παρά μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου- θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια όσοι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους. 
Ειδικότερα θα υπάρχουν σχολές, που ανάλογα με τη ζήτηση, θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό. Δηλαδή, οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. Προσοχή χρειάζεται, καθώς οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν. 
Πιο συγκεκριμένα, μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα,
και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Φυσικά, αυτό θα κρίνεται από τη ζήτηση των υποψηφίων. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020. Αναφορικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών – σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός - «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000. Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια). Τέλος, ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: