Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Δελφών στην Άμφισσα παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών. Μίλησαν οι Στάθης Λεοντίου υποψήφιος δήμαρχος Δελφών, Αντώνης Αλεξός περιφερειακός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος και η Γεωργία Καλαντζάκου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

Ο Αντώνης Αλεξός με αφορμή τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην Φθιώτιδα και την Θεσσαλία ανέδειξε τις ευθύνες την περιφερειακής αρχής ως μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, τεκμηρίωσε γιατί η μάχη στο δήμο και την περιφέρεια έχει ενιαίο χαρακτήρα και  άρα έτσι πρέπει να δοθεί και κάλεσε στο να πυκνώσει η αλληλεγγύη προς τους πλημμυροπαθείς.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στάθης Λεοντίου, ο οποίος ανέφερε:

Με χαρά και αισιοδοξία παρουσιάζουμε σήμερα τους 87 συναγωνιστές και συναγωνίστριες που απαρτίζουν το μαχητικό, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές της 8 του Οκτώβρη για τον Δήμο Δελφών.

Είμαστε ένα από τα 262 ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που συγκρότησε το ΚΚΕ ανά την Ελλάδα, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζει ο αντιδραστικός εκλογικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ.

Εμπόδια που κύριο στόχο είχαν να πλήξουν εμάς, την Λαϊκή Συσπείρωση να μην κατέβουμε στις εκλογές.

Δεν τους κάναμε το χατίρι βέβαια και είμαστε εδώ για να τους χαλάσουμε τη σούπα της αντιδραστικής, αντιλαϊκής ομοφωνίας που διαμορφώνουν οι άλλοι συνδυασμοί των αστικών κομμάτων.

 

Απευθυνόμαστε θαρρετά σε όλους τους δημότες, στις λαϊκές οικογένειες του τόπου μας,

Στους εργαζόμενους που βιώνουν την εκμετάλλευση, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο,

Στους νέους που τους τσακίζει η ανεργία και η προοπτική μιας ζωής χωρίς δικαιώματα,

Στους αγροτοκτηνοτρόφους που δουλεύουν ήλιο με ήλιο και δεν τα βγάζουν πέρα,

Στους αυτοαπασχολούμενους που τους πνίγει η ακρίβεια και η φοροληστεία,

Στους συνταξιούχους που απ’ τα μισά του μήνα εξαντλείται η πενιχρή τους σύνταξη, ενώ πρέπει να στηρίξουν με αυτή τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

 

Και τους λέμε:

Η διακριτή άνοδος που κατέγραψε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του Μάη και του Ιούνη ήταν ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Με την στήριξη και την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην πολιτική μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη, μπορούμε να κάνουμε το επόμενο.

Λέμε ότι η μάχη των τοπικών εκλογών είναι πολιτική μάχη, γιατί και η διαχείριση των τοπικών προβλημάτων, όσο μικρά και αν φαίνονται, είναι πολιτικό ζήτημα, εξαρτώνται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων.

·         Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο θεσμός της τοπικής διοίκησης όπως έχει εξελιχθεί με τις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων δεκαετιών (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης, τις πρόσφατες παρεμβάσεις της ΝΔ), αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κράτους, εξειδικεύοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές στο επίπεδο της γειτονιάς και του χωριού.

·         Οι δήμοι είναι πλέον πρωταγωνιστές στο χαράτσωμα του λαού με τα δημοτικά τέλη και την ανταποδοτικότητα.

·         Δίνουν τα ρέστα τους στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας

·         Συμβάλουν στην διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

·         Ενισχύουν – προωθούν την εμπορευματοποίησή νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της δημόσιας γης.

·         Ενώ τα κρατικά και ευρωενωσιακά κονδύλια που διαχειρίζονται, κατευθύνονται στην στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφήνοντας στα αζήτητα τις λαϊκές ανάγκες.

 

Αυτή την πολιτική υπηρετούν με ζήλο και οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων που διαχειρίζονται ή φιλοδοξούν να διαχειριστούν τους δήμους, είτε με το χρίσμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είτε με τον φερετζέ του δήθεν ανεξάρτητου, τάχα αυτοδιοικητικού που ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου ώστε να ξεγελάν το λαό.

Κι ενώ το καλοκαίρι στις βουλευτικές, λέγαμε ότι οι πολιτικές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στρατηγικά στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και των κεντρικών επιλογών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης σχεδόν ταυτίζονται.

Ο Δήμος Δελφών, δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση.

·         Απέναντί μας έχουμε δύο συνδυασμούς (Ταγκαλή – Αναγνωστόπουλου) που προέρχονται από την ίδια πολιτική μήτρα της περιόδου Φουσέκη,

·         Απαρτίζονται από γνωστά μέλη και στελέχη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιά και άλλα ακραία στοιχεία, ειδικά του Αναγνωστόπουλου, δείχνοντας έτσι τον καιροσκοπισμό τους,

·         Όλοι πάνε με όλους, ανακυκλώνοντας τα ίδια φθαρμένα υλικά.

·         Διαγκωνίζονται για τα εσωκομματικά τους, αλλά κυρίως για τις ζεστές θεσούλες του δημαρχείου και την διαχείριση των χρημάτων του λαού.

Επειδή συμφωνούν, στηρίζουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές και την λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, αλληλοκατηγορούνται στο ποιος είναι πιο ικανός ή πιο ανίκανος να διαχειριστεί την μιζέρια και την λειτουργία του Δήμου με όρους κόστους – οφέλους και λογική ανώνυμης εταιρίας.  

Είναι σίγουρα ανίκανοι και οι δυο τους στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών του λαού και του τόπου.

Έχουν δοκιμαστεί, μιας κι έχουν διοικήσει τον Δήμο Δελφών επί 9 χρόνια, και έχουν κριθεί στη συνείδηση του λαού ως λίγοι και επικίνδυνοι:

·         Γιατί αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση προς το Δήμο, με αποτέλεσμα να αναζητούν ίδιους πόρους μέσω της φορολεηλασίας των πολιτών και των δωρεών από τις μεγάλες εταιρίες (μεταλλευτικές, βωξίτη, ιχθυοκαλλιεργειών), στις ορέξεις των οποίων σταθερά υποτάσσονται.

·         Γιατί στην πράξη αποδέχονται και υλοποιούν αδιαμαρτύρητα την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δήμο που έχει ως αποτέλεσμα την αποσάθρωση όλων των υπηρεσιών, την εγκατάλειψη υποδομών και την τελικά την παράδοσή τους σε εργολάβους υποβαθμίζοντας έτσι τις παρεχόμενες υπηρεσίες και «ταΐζοντας» ημέτερους.

·         Γιατί στη λογική «κόστους- οφέλους» ταυτίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις που βαφτίζουν «μη επιλέξιμα» τα έργα που αφορούν την προστασία της ζωής των πολιτών, όπως η αντισεισμική θωράκιση σε μια περιοχή σεισμογενή με παλιά κτίρια (ιδιαίτερα αυτά που στεγάζουν σχολικές μονάδες), ή την ουσιαστική αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, σε μια περιοχή με αρνητική πείρα από τις πυρκαγιές.

·         Γιατί ταυτίζονται στη λογική του «Διαχειριστικού σχεδίου» για τον ελαιώνα που προωθεί την ενοποίηση της παραγωγής και συγκέντρωσή της γης σε λίγα χέρια και διευκολύνει τη διείσδυση ακόμα μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων στην ελαιοπαραγωγή.

·         Γιατί είναι συνένοχοι για την εμπορευματοποίηση του νερού από το Δήμο και τη ΔΕΥΑ, στην λειτουργία της οποίας όλοι συμμετέχουν στη λογική της ανταποδοτικότητας και του κόστους – οφέλους που οδηγεί σε ενιαία τιμολογιακή πολιτική και συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, όταν ο Μόρνος υδροδοτεί τη μισή Ελλάδα και τα μισά χωριά έχουν δικές τους πηγές.

·         Γιατί μέσα σε όλα τα προβλήματα της αναδουλειάς των μικρών εμπόρων -  αυτοαπασχολούμενων που στενάζουν, το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι η πεζοδρόμηση ή όχι της Γιαγτζή, για να «τρώνε» οι μελετητές και να μας προετοιμάζουν για τα επί πληρωμή Δημοτικά Parking και στην πορεία για τα παρκόμετρα.

·         Γιατί σε όλα τα καυτά προβλήματα της φτώχιας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου αντί να πάρουν θέση δηλώνουν αναρμόδιοι.

·         Και φυσικά να μην ξεχνάμε την στάση που κρατάει ο ένας ως αντιπολίτευση απέναντι στον άλλον ως διοίκηση. Στάση ανοχής που στην ουσία «βάζει πλάτη» να υλοποιεί ο δήμαρχος την αντιλαϊκή του ατζέντα. Όπως έκανε πολύ χαρακτηριστικά αυτή την τετραετία ο Αναγνωστόπουλος στον Ταγκαλή ψηφίζοντας λευκό στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα, τα οποία εκφράζουν ολοκληρωμένα την πολιτική της δημοτικής αρχής. Κατά τα άλλα, έκανε αντιπολίτευση… 

Στον αντίποδα αυτών βρίσκεται η μόνη ρεαλιστική, μαχητική, αξιόπιστη απάντηση απέναντι στην πρόκληση των εκλογών του Οκτώβρη:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών.

Η μόνη δύναμη που όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξε, έφερε στα δημοτικά συμβούλια τα οξυμένα προβλήματα του λαού και της περιοχής:

·         Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας, δουλειά με δικαιώματα, ώστε να εξαλειφθεί το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας.

·         Για την στήριξη των πυρόπληκτων του ελαιώνα και την ικανοποίηση των αιτημάτων για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς χωρίς κόφτες, την εκτέλεση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

·         Για τα οξυμμένα προβλήματα της υγείας, στηρίζοντας τον αγώνα των υγειονομικών την περίοδο της πανδημίας και προβάλλοντας τα αιτήματα στελέχωσης, δημιουργίας υποδομών, πληρότητας υλικοτεχνικής υποδομής στις δομές υγείας που παραμένουν μακριά από τις ανάγκες του λαού.

·         Για τη δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών ώστε να σταματήσει το αίσχος των μισθώσεων μηχανημάτων από ιδιώτες για την αντιμετώπιση των λεγόμενων έκτακτων αναγκών από χιόνια, πλημμύρες, πυρκαγιές, με ένα πλήθος εργολάβων να νέμονται τον προϋπολογισμό του δήμου.

·         Για να μπει φρένο στη φορολεηλασία, να πάρουν ανάσες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες, με μεγάλη μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών σε κατοικία και επαγγελματική στέγη, να πληρώσουν οι μεγάλες εταιρίες που νέμονται τον πλούτο του τόπου.

·         Για να γίνει προτεραιότητα η σχολική στέγη, με σύγχρονα, ασφαλή κτίρια για τα παιδιά και να μην έχουμε τα αίσχη όπως με τον αμίαντο στο 1ο δημοτικό σχολείο Ιτέας, σε έναν Δήμο μάλιστα όπου πάνω από το 50% έχουν ηλικία άνω του μισού αιώνα και χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη η αγωνιστική επιλογή που μπορεί να κάνει ο λαός του Δήμου Δελφών.

Το ψηφοδέλτιό της απαρτίζεται από δοκιμασμένους αγωνιστές που στάθηκαν στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των αγροτοκτηνοτρόφων, των ελευθεροεπαγγελματιών και στους αγώνες τους, για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές του Οκτώβρη, δίνουν την απάντηση στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπερασπιζόμενοι την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέσα κι έξω απ’ το δημοτικό συμβούλιο για:

·         Να παρεμποδίσουν μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

·         Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Για να έχουμε κανονικό νοσοκομείο στην Άμφισσα, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία που να λειτουργούν σε καθημερινή βάση και όχι όποτε περισσεύει κανένας αγροτικός γιατρός.

·         Για την κάλυψη των αναγκών σε σχέση με τη σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.

·         Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Την  διεκδίκηση δομών φροντίδας για την τρίτη ηλικία. Την προστασία των ΑΜΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών με την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικό.

·         Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες για να μην γίνονται ζητιάνοι και εξαρτώμενοι του κάθε επιχειρηματία – χορηγού.

·         Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ. της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών. Με έργα καλά σχεδιασμένα και ολοκληρωμένα, όχι όπως τα αντιπλημμυρικά στη Σαλώνων, όπου με την πρώτη δυνατή μπόρα αποδείχτηκαν ανεπαρκή.

·         Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση. Να αρδευτεί επιτέλους ο ελαιώνας της Άμφισσας, να ολοκληρωθεί το «στοιχειωμένο» αποχετευτικό της Κίρρας και τόσα άλλα που έχουν μείνει μισά και κακοφτιαγμένα.

·         Την προστασία του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων, την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων, την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας. Όχι να χάσκουν οι λακκούβες έξω από την πόρτα μας και να περιμένουμε να έρθουν εκλογές για να τις μπαλώσουν όπως – όπως.

·         Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

·         Να δυναμώσει η δράση ενάντια στις επεμβάσεις, τους πολέμους, να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών κέντρων.

·         Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και ξενοφοβία.

·         Να απομονωθεί η ναζιστική φασιστική ιδεολογία, τα διάφορα μορφώματα – τσιράκια του κεφαλαίου που βρωμίζουν τις πόλεις και τα χωριά μας.

 

Αρκετά με το «πάμε κι όπου βγει».

Ήρθε η ώρα «να πάμε αλλιώς».

Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια, καλούμε τον λαό να στηρίξει και να ενισχύσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Αυτό είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να καταγραφεί την επόμενη μέρα των εκλογών.

Και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει.

Τέλος, σας καλώ να ανταποκριθούμε κι εμείς με τη σειρά μας στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρο Φωκίδας για γνήσια έκφραση λαϊκής αλληλεγγύης σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και από την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού του δήθεν επιτελικού κράτους, να συμβάλουμε με όσες δυνατότητες υπάρχουν στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Γεωργία Καλαντζάκου παρουσίασε τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών και διάβασε επιστολή του συναγωνιστή Δημήτρη Μπακαλάκου ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δελφών και που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί (επισυνάπτεται).

Η όμορφη και μαχητική συγκέντρωση των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών ολοκληρώθηκε με πλούσια συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίοι αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων και ανέδειξαν την ανάγκη για ενίσχυση της Λαϊκής Συσπέιρωσης, σε ψήφους, σε ποσοστό καθώς και με κάθε άλλο αποδοτικό τρόπο.  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: