Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ

ΓΙΑ τις ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΑΠΕΔΟΥ από ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΤΕΑΣ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Με την λογική του “πάμε και όπου βγει…”, η δημοτική αρχή Δελφών ξεκίνησε εντελώς αιφνιδιαστικά εργασίες αντικατάστασης πλακιδίων αμιάντου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας, πέντε μόλις μέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα και μπουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις τάξεις.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη. Αφενός γιατί θα πραγματοποιούνται εργασίες παρουσία των μικρών μαθητών στους χώρους του σχολείου, μιας και δεν πρόκειται για εργασίες που τελειώνουν σε δυο – τρεις μέρες, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες όπως ο ίδιος ο εργολάβος παραδέχτηκε. Αφετέρου, η διαχείριση του άκρως επικίνδυνου για την υγεία αμιάντου, απαιτεί μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα πρωτόκολλα εκτέλεσης των εργασιών.

Σε όσα δημόσια κτίρια γίνονται εργασίες αποξήλωσης αμιάντου, αυτά παραμένουν κλειστά για όσο χρειαστεί. Το κτίριο του πρώην δημόσιου ΚΤΕΟ στην Άμφισσα είχε μείνει ένα μήνα κλειστό. Στα σχολεία, αυτές οι δουλειές γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι έτσι κι αλλιώς κλειστά. Κι όμως, η δημοτική αρχή Δελφών άφησε να περάσει όλο το καλοκαίρι ανεκμετάλλευτο και έρχεται τώρα να ξεκινήσει τις εργασίες,

προκειμένου να κατευνάσει προεκλογικά την δικαιολογημένη οργή γονιών και εκπαιδευτικών για την κοροϊδία που εισπράττουν χρόνια τώρα. Μέχρι και το ότι το δάπεδο δεν περιέχει αμίαντο έχουν ακούσει σε δημοτικό συμβούλιο και συνεχίζουν να ακούνε από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Και τότε γιατί δίνουν 19.840 ευρώ για “αποξήλωση των παλαιών πλακιδίων αμιάντου και η αντικατάστασή τους” όπως γράφουν σε χθεσινό ενημερωτικό δελτίο που καλούν γονείς και δασκάλους να δείξουν επιπλέον υπομονή;

Το πρόβλημα με τον αμίαντο στο 1ο Δημοτικό Ιτέας δεν είναι βέβαια καινούριο και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολείο του Δήμου Δελφών. Από χρόνια το βάζει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων μαζί με άλλα κτιριακά προβλήματα (μέτρα πυρασφάλειας – πυροπροστασίας, αντικατάσταση κουφωμάτων) προς την δημοτική αρχή, απαιτώντας την λύση του. Να θυμίσουμε εδώ την ερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στις 15/9/2021 πάνω σε αναφορά του συλλόγου, την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στις 14/2/2023 στην οποία δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή πως θα λύσει το θέμα μέσα στο καλοκαίρι. Γι’ αυτό και δεν δικαιούται κανείς επίδοξος “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, κανείς αρμόδιος για την λειτουργία των σχολείων στην περιοχή μας να “πέφτει απ’ τα σύννεφα” με τις εξελίξεις, να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η δημοτική αρχή Δελφών οφείλει να δώσει άμεσα ξεκάθαρη και υπεύθυνη ενημέρωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς που ανησυχούν για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών, για τις πιστοποιήσεις εκτέλεσης επικίνδυνων εργασιών αμιάντου που έχει ο εργολάβος του έργου, για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ώστε να μην κινδυνεύσει κανένα παιδί και εκπαιδευτικός.

Η δημοτική αρχή Δελφών και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας να διασφαλίσουν την ομαλή έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου από κει και πέρα.

Είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία με το 1ο Δημοτικό Ιτέας έχει τραβήξει πολύ και έχει κουράσει γονείς και εκπαιδευτικούς τόσα χρόνια. Αποτελεί όμως μια καλή αφορμή να αναλογιστούν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους μπροστά στις τοπικές εκλογικές εκλογές του Οκτώβρη. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους, τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των “αριστερών” και ακροδεξιών συμπληρωμάτων στους συνδυασμούς των κ. Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου που ως αυτόκλητοι σωτήρες, δήθεν αυτοδιοικητικοί και υπερκομματικοί, βάζουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια.   

   Άμφισσα, 07 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: