Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ, ΦΟΒΟΤΑΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣΕ Ο ΜΠΕΡΙΑ – Ο ΜΑΓΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΑΝΑΥΔΟΥΣ ΦΡΟΙΝΤ ΚΑΙ ΑΪΝΣΤΑΙΝ

Ο Στάλιν τον φοβόταν, ο Χίτλερ τρόμαζε από τις προφητείες του και ο Μπέρια τον μισούσε… Ένας αστικός μύθος λέει πως κάποτε ο Αϊνστάιν και ο Φρόιντ επισκέφτηκαν ένα – ας το πούμε – μέντιουμ και επιδιώκοντας να δοκιμάσουν τις ικανότητές του ζήτησαν να τους κάνει κάτι που θα τους εντυπωσίαζε.

Το μέντιουμ πλησίασε τον Φρόιντ και του ψιθύρισε στο αυτί: «Κάνε μια ευχή και η ευχή σου θα είναι η εντολή μου». Μετά πλησίασε τον Αϊνστάιν και τράβηξε τρίχες από το μουστάκι του. «Αυτό ευχήθηκες;» ρώτησε γυρίζοντας προς τον Φρόιντ. «Ναι», απάντησε ο Φρόιντ!

Το όνομα του ανθρώπου που εντυπωσίασε τον Αϊνστάιν και τον Φρόιντ; Βολφ Μέσινγκ!

Ο Βολφ Μέσινγκ ήταν μάγος, υπνωτιστής, μάντης, μέντιουμ και πολλοί στο πρόσωπό του αναγνώριζαν έναν άνθρωπο σαν τον κόμη Καλιόστρο, τον ιταλό τυχοδιώκτης και αποκαλούμενο μάγο του 18ου αιώνα. Ό,τι και να ήταν, απατεώνας ή άνθρωπος με υπερφυσικές δυνάμεις, ο Βολφ Μέσινγκ τρόμαξε τον Στάλιν και τον Χίτλερ, έκανε τον δολοπλόκο αρχηγό της μυστικής αστυνομίας της Σοβιετικής Ένωσης Λαβρέντι Μπέρια να τον φοβάται· λέγεται ότι γοήτευσε την Μέριλιν Μονρόε και τον Μαχάτμα Γκάντι και έκανε να πιστέψουν στις υπεράνθρωπες ικανότητές του δεκάδες διάσημοι της εποχής του. Για πάμε σιγά σιγά…,

Ένας Εβραίος από την Πολωνία

Ο Βολφ Μέσινγκ (Wolf Messing) γεννήθηκε, στη Gora Kalwaria, μικρή πόλη που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, σε περιοχή της Πολωνίας που ήταν ακόμα μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, το 1899. Οι Εβραίοι γονείς του ήθελαν να γίνει ραβίνος και τον έστειλαν σε ιερατική σχολή, αλλά ο Βολφ δεν ενθουσιάστηκε από την ιδέα· ένιωθε ότι ο προορισμός του ήταν διαφορετικός και αποφάσισε να παρακούσει τις εντολές των γονιών του· μπήκε στο πρώτο τρένο που βρήκε στον σταθμό προς άγνωστο προορισμό.

Ο Μέσινγκ δεν είχε χρήματα για εισιτήριο, έτσι κρύφτηκε κάτω από ένα κάθισμα για να αποφύγει τον ελεγκτή εισιτηρίων. Αλλά - όπως λέει ακόμα ένας αστικός μύθος από τους πολλούς που τυλίγουν την ζωή του Βολφ - ο ελεγκτής του σιδηροδρόμου τελικά τον ανακάλυψε, τον έβγαλε κάτω από το κάθισμα, τον έπιασε από τον γιακά και ζήτησε με αυστηρό ύφος το εισιτήριο. Ο Βολφ του έδωσε τότε ένα κομμάτι παλιάς εφημερίδας που είχε στην τσέπη. Ο ελεγκτής τρύπησε το χαρτί της εφημερίδας και του είπε: «Είσαι πολύ παράξενος τύπος μικρέ. Γιατί κρύβεσαι αφού έχεις εισιτήριο;»... Τότε - όπως διηγείται ο Βολφ - ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να χειραγωγήσει τους ανθρώπους.

Εκείνο το τρένο έφερε τον Μέσινγκ το Βερολίνο· στην αρχή ζούσε βυθισμένος στη φτώχεια: έπλενε πιάτα, γυάλιζε παπούτσια και λιμοκτονούσε μέχρι λιποθυμίας· μετά κατάφερε να πάρει μια θέση διασκεδαστή σε τσίρκο. Τα νούμερα που έκανε ο Μέσινγκ ξεσήκωναν το κοινό κάτι που τον έκανε γρήγορα δημοφιλή. Ο Μέσινγκ μπορούσε να βρει κρυμμένα αντικείμενα, να διαβάζει σκέψεις θεατών, να προβλέπει το μέλλον και όλα αυτά δίχως κόλπα ή με την αρωγή βοηθών. Και δεν ήταν απλώς μαγικά κόλπα - όπως υποστήριζε - αλλά η έκφραση των ικανοτήτων του. Τότε, με εκείνον τον περιπλανώμενο θίασο του τσίρκο, λέγεται ότι συνάντησε στη Βιέννη τους Φρόιντ και Αϊνστάιν…

Ακόμα και ο Γκάντι εντυπωσιάστηκε από τον Μέσινγκ! / copyright Ap Photos
Ακόμα και ο Γκάντι εντυπωσιάστηκε από τον Μέσινγκ! / copyright Ap Photos

Ο Μέσινγκ ταξίδευε συχνά και οι ικανότητές του μαγνήτισαν το ενδιαφέρον πολλών διάσημων ανθρώπων. Λέγεται ότι ανάμεσα σε εκείνους που τον επισκέφτηκαν ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι, η Μέριλιν Μονρόε και ο Πολωνός Πρόεδρος Γιόζεφ Πιλσούντσκι.

Αυτά είναι κόπλα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία...

Ήταν 1927, όταν ο Μέσινγκ συνάντησε τον Γκάντι σε ένα από τα ταξίδια του. Η εντολή του Γκάντι μέσω της σκέψης προς τον Βολφ Μέσινγκ ήταν: «Πάρε ένα φλάουτο από το τραπέζι και παράδωσέ το σε οποιονδήποτε στο δωμάτιο». Ο Μέσινγκ πήρε το φλάουτο και το παρέδωσε σε κάποιον που άρχισε να παίζει, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό από φλάουτο!

Όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, ο Μέσινγκ έφυγε από το Βερολίνο και επέστρεψε στην Πολωνία. Εκεί, σε ένα από τα θέατρα της Βαρσοβίας, βγήκε στη σκηνή και έκανε την περίφημη προφητεία του, που πολλοί την θυμόνταν μέχρι τον θάνατό τους: «Αν ο Χίτλερ - είχε πει - στρέψει τα πυρά του κατά της Ανατολής, εκεί τον περιμένει και ο θάνατός». Όταν έφτασε στα αυτιά του Φίρερ η προφητεία του Μέσινγκ, εξοργίστηκε· επικήρυξε μάλιστα με 200.000 ράιχσμαρκ το κεφάλι του ψευδοπροφήτη Μέσινγκ. Και το κυνηγητό μόλις άρχιζε.

Όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη Βαρσοβία, ο Μέσινγκ συνελήφθη από την Γκεστάπο. Μια περίπολος τον σταμάτησε στο δρόμο και τον ρώτησε: Ποιος είσαι;
- Ένας απλός καλλιτέχνης.
- Λες ψέματα. Πας να μας μπερδέψεις. Ας πούμε ένα γεια στον εβραίο μάγο! Σε θυμούνται όλοι στο Βερολίνο.
Και τότε οι άνδρες της περιπόλου γρονθοκόπησαν τον Μέσινγκ, που έχασε τις αισθήσεις του και ξύπνησε στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ευτυχώς, το χάρισμα του τον έσωσε: διέταξε με τη σκέψη τους άνδρες της Γκεστάπο να μπουν σε ένα βαγόνι, εκείνοι υπάκουσαν σαν πειθήνια σκυλιά και μπήκαν μέσα, χωρίς να καταλάβουν τι έκαναν. Τότε ο Μέσινγκ τους κλείδωσε και δραπέτευσε προς τα σοβιετικά σύνορα.
Όλοι οι συγγενείς του Μέσινγκ, συμπεριλαμβανομένων του πατέρα και των αδελφών του, πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanek στην πόλη Λούμπλιν και στο γκέτο της Βαρσοβίας.

Όταν ο Στάλιν συνάντησε τον Μέσινγκ
Όταν ο Στάλιν συνάντησε τον Μέσινγκ

Η συνάντηση με τον Στάλιν

Τον Μέσινγκ γνώριζαν καλά στη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν του έστειλε ένα αεροπλάνο και διέταξε να τον φέρουν στο Κρεμλίνο.
— Δείξε μου τι μπορείς να κάνεις, του διαμήνυσε ο Στάλιν. «Ελάτε να με επισκεφτείτε αύριο στη ντάτσα μου. Είναι απλό. Γνωρίζοντας τη φήμη σας, δεν θα χρειαστείτε καν άδεια», ήταν το μήνυμα του Στάλιν στον Μάγο.

Την επόμενη μέρα, ο Μέσινγκ πέρασε από όλους τους ελέγχους ασφαλείας στην εξοχική κατοικία του Στάλιν. Έπεισε τους φρουρούς ότι ήταν ο Γενικός Επίτροπος Κρατικής Ασφάλειας Λαβρέντι Μπέρια, και έτσι μπόρεσε να περάσει ανενόχλητος από όλους τους φρουρούς.
Το επόμενο τεστ όμως - όπως φημολογείται - ήταν πιο δύσκολο. Από τότε ο Μπέρια τον μίσησε...

Ο Στάλιν διέταξε τον Μέσινγκ να πάει στην Κρατική Τράπεζα και να βγάλει 100.000 ρούβλια, χωρίς ούτε ένα παραστατικό, ούτε ένα επίσημο έγγραφο. Όταν έφτασε η ώρα της δοκιμασίας, ο Μέσινγκ έφτασε στην Τράπεζα, μπήκε στα Γραφεία, έδειξε στον ταμία ένα λευκό φύλλο χαρτιού και του ζήτησε να του δώσει 100.000 ρούβλια. Ο ταμίας έλεγξε προσεκτικά το χαρτί, άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και παρέδωσε τα ρούβλια στον Μέσινγκ. Οι δύο αξιωματούχοι, που ήταν μαζί με τον Μέσινγκ σύμφωνα με την εντολή του Στάλιν, έγιναν μάρτυρες της σκηνής. Ο Μάγος έβαλε τα χρήματα στον χαρτοφύλακα και επέστρεψε στο Κρεμλίνο. Λέγεται ότι, όταν ο ταμίας διαπίστωσε ότι είχε στα χέρια του ένα λευκό χαρτί, λιποθύμησε!

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάστηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη με έξοδα του Μέσινγκ. Το πρώτο μαχητικό Yak-7 που κατασκευάστηκε στο Novosibirsk το 1944, φτιάχτηκε ειδικά για τον υποσμηναγό Κονσταντίν Κόβαλεφ. Στην άτρακτο του αεροσκάφους γράφτηκε η φράση: «Ένα δώρο από τον Σοβιετικό πατριώτη Μέσινγκ στον Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, τον πιλότο της Βαλτικής Κόβαλεφ». Με εκείνο το μαχητικό αεροσκάφος ο Κόβαλεφ κατέρριψε 4 εχθρικά αεροπλάνα. Το δεύτερο μαχητικό αποκτήθηκε επίσης το 1944 και τέθηκε στις υπηρεσίες του Αεροπορικού Συντάγματος της Βαρσοβίας.

Ενώ βρισκόταν στη Ρωσία, ο Μέσινγκ δεν σταμάτησε να ασχολείται με τις προφητείες. Πρώτον, προέβλεψε το επικείμενο ξέσπασμα του πολέμου στην Ανατολή, πέφτοντας έξω μόλις μία εβδομάδα. Πριν ακόμα οι Ναζί εισβάλλουν στη σοβιετική επικράτεια, είπε ότι έβλεπε οράματα με σοβιετικά άρματα μάχης που έμπαιναν στο Βερολίνο.

Ποιος μπορούσε να διαβάσει τη σκέψη του Στάλιν; Μόνο ο Θεός...

Αυτός και ο Στάλιν είχαν μια περίπλοκη σχέση. Φυσικά, ο Μέσινγκ δεν ήταν το προσωπικό του μέντιουμ ή ο αποκρυφιστής του, όπως  πιστεύεται. Ο Μέσινγκ μπορούσε να διαβάζει τις σκέψεις, αλλά ο ίδιος ο Στάλιν γνώριζε ήδη τις σκέψεις των ανθρώπων του περιβάλλοντος του και ο ίδιος με περισσή ικανότητα κρατούσε τις δικές του σκέψεις προσεκτικά κρυμμένες από τους υπόλοιπους. Επομένως δεν είχε ανάγκη από ένα μέντιουμ. Ο Στάλιν με τον Βολφ Μέσινγκ συναντήθηκαν λίγες φορές. Ωστόσο, ο Μέσινγκ είχε επηρεάσει τον Στάλιν· λένε μάλιστα ότι ο σοβιετικός ηγέτης τον φοβόταν κιόλας. Ένας ακόμα αστικός μύθος λέει ότι όταν ο Μέσινγκ πήγε κρυφά στην εξοχική κατοικία του Στάλιν τον Μάρτιο του 1953, ο πανίσχυρος Γεωργιανός τον ρώτησε: «Μπορείτε λοιπόν να προβλέψετε το μέλλον, σωστά; Ξέρετε πότε θα πεθάνετε;»
- Μετά από σένα, σύντροφε Στάλιν, - απάντησε ο Μέσινγκ.
«Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις πότε θα πεθάνω;»
- Ναι και μάλιστα πολύ σύντομα!
Λέγεται ότι από αυτή την προφητεία, ο Στάλιν ταράχτηκε τόσο πολύ που έμεινε βουβός για αρκετά λεπτά.
Σίγουρα κάτι τέτοιο κινείται στη σφαίρα του μύθου, αλλά γι’ αυτό χτίζονται οι μύθοι, για να καλλωπίζουν την ατημέλητη Ιστορία· ποιον δεν θα γοήτευε το παραμύθι για τον κακό βασιλιά που πεθαίνει στα χέρια του καλού μάγου;

Ακόμα και οι μάγοι κάποτε πεθαίνουν...
Ακόμα και οι μάγοι κάποτε πεθαίνουν...

Πλούσιος ή πένης, βασιλεύς ή στρατιώτης...

Από την άλλη, ο Μέσινγκ δεν μπορούσε να σωθεί με τα ξόρκια του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε άρρωστος, υποφέροντας από πόνους στα πόδια και τρομοκρατημένος από την ιδέα του θανάτου. Όταν τον πήγαν οι δικοί του από το σπίτι του σε νοσοκομείο για να κάνει μια επέμβαση, κοιτάζοντας φεύγοντας το πορτρέτο του είπε ψιθυριστά: «Τελείωσες Βολφ. Δεν πρόκειται να ξαναδούμε αυτό το μέρος!»…

Ο Μέσινγκ έφυγε από τη ζωή στις 8 Νοεμβρίου του 1974 (ανήμερα της γιορτής τον Αρχαγγέλων - νεκροπροπομπών - Ταξιαρχών, τους οποίους ο Μέσινγκ θεωρούσε προστάτες του αγίους!), δύο μήνες μετά τα 75α γενέθλιά του· είχε υποβληθεί επιτυχώς σε εγχείρηση στη μηριαία και την έξω λαγόνια αρτηρία, αλλά στη συνέχεια, για άγνωστο λόγο, εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Κηδεύτηκε και ενταφιάστηκε στο εβραϊκό νεκροταφείο Vostryakovskoje στη Μόσχα.
Ο Μέσινγκ πέθανε αφήνοντας ζωντανή τη μνήμη του και το μυστήριο του ομιχλώδες. Κάποιοι λένε ότι απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με τον Μέσινγκ φυλάσσονται στα αρχεία της KGB, αλλά κανένα από εκείνα τα έγγραφα δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τα θαύματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: