Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ

Τι λένε «πηγές» της Πειραιώς για τον αποκλεισμό της Ντόρας, την κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας και τον στόχο εκλογής 80 νέων βουλευτών με τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές
Μια απόφαση που προκαλεί έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και σηματοδοτεί το σχέδιό του για αλλαγή του «χάρτη» στην κοινοβουλευτική ομάδα -και όχι μόνο- του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, αποτελεί η ανακοίνωση από τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού σε δική του κυβέρνηση.
Η αποκαλυπτική των προθέσεών του συνέντευξη στην «Καθημερινή» δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να απαλλαγεί από τα ..συνήθη σχόλια και τις στάμπες περί διαιώνισης της οικογενειοκρατίας, χωρίς πάντως να υπολογίζει το πολιτικό κόστος από το φρένο της αξιοποίησης ενός κορυφαίου στελέχους και πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας- όπως είναι εκ των πραγμάτων,
η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη. Έγκυρες πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έλαβε αυτήν την απόφαση στην πραγματικότητα πολύ πριν- και ένα δείγμα γραφής ήταν η κίνησή του να κόψει από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών τον υιό Τραγάκη μετά από δήλωση-προαναγγελία από τον πατέρα του έμπειρο στέλεχος και επί χρόνια βουλευτή Β' Πειραιά γα την υποψηφιότητα του γιου του. Μάλιστα “πηγές” της Πειραιώς τονίζουν ότι σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει σχετικά με την απόφασή του την ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα δε με τις ίδιες «πηγές» αυτό το πιστοποιεί το ότι η κυρία Μπακογιάννη είχε σε πρόσφατες συνεντεύξεις της (όπως στο “Έθνος της Κυριακής”) δηλώσει ότι είναι και θα είναι μάχιμη βουλευτής- δηλαδή ότι θα διεκδικήσει, χωρίς αμφιβολία, και πάλι την επανεκλογή της στην Α' Αθήνας. Συνεργάτες του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας καταρχάς την δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι η απόφασή του να “κόψει” από το υπουργικό συμβούλιο την κυρία Μπακογιάννη “δεν είναι εκδικητική πράξη”. Υποστηρίζουν αντιθέτως ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας θέλει να αναδείξει από τώρα το “στίγμα” του για το πως σχεδιάζει να κυβερνήσει και να απαντήσει στα περί οικογενειοκρατίας.
Ωστόσο το «μυστικό» του σχεδίου, που άρχισε να αποκαλύπτεται από την πρόθεσή του να κρατήσει μακριά από πιθανή κυβέρνησή του την Ντόρα Μπακογιάννη, αφορά σύμφωνα με τους συνεργάτες του μόνο τις “δοτές” θέσεις. Δηλαδή αυτές που προέρχονται από τον ορισμό από τον αρχηγό στελεχών και βουλευτών στο υπουργικό συμβούλιο ή άλλες κρατικές θέσεις ή άλλα δημόσια αξιώματα. Θα κόψει όμως από τις διάφορες “λίστες” ανάδειξης στελεχών και τον γιο της αδερφής του και νυν Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη;
Πηγές της Πειραιώς σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν στο the caller ότι είναι άλλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τοποθέτηση στελεχών σε κρίσιμα υπουργικά πόστα και άλλο οι αυτοδιοικητικές θέσεις. Δηλαδή δεν πρόκειται να βάλει “βέτο” ο κ. Μητσοτάκης για τις αιρετές θέσεις και άρα για την ενδεχόμενη κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας στις προσεχείς αυτοδιοκητικές εκλογές. Βέβαια αυτή η επισήμανση φορά για την ακρίβεια στην γαλάζια ή μη στήριξη υποψηφιότητας του κ. Μπακογιάννη στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Οι καλά γνωρίζοντες τον σχεδιασμό και την στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη εν' όψει και του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις 16 και 17 Δεκέμβρη στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου “Metropolitan Expo” υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης επιδιώκει την πλήρη ανανέωση της “ανθρωπογεωγραφίας” του κόμματος και δη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Θεωρώντας δεδομένη την πρωτιά (αλλά και την αυτοδυναμία) – άρα και την αύξηση με το μπόνους των κοινοβουλευτικών εδρών- ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στην εκλογή περίπου 80 νέων βουλευτών μαζί με τους παλαιότερους και έμπειρους. Για παράδειγμα εάν είναι πρώτο κόμμα, τότε η Νέα Δημοκρατία στις τετραεδρικές δεν θα εκλέξει έναν αλλά τρεις βουλευτές- όπερ σημαίνει ότι επιχειρεί από τώρα με στοχευμένες παρεμβάσεις να στηρίξει την εκλογή νέων στελεχών δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη όχι των κομματικών αλλά εκείνων που προέρχονται από την κοινωνία. Κάτι τέτοιο λέγεται ότι θα φανεί και από την οργάνωση του Συνεδρίου του κόμματος -λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 στην βουλή- όπου έχουν κληθεί να λάβουν μέρος άνθρωποι εκτός κομματικών στεγανών, με ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, λαμπρές σπουδές κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η δύσκολη έτσι κι αλλιώς απόφαση του κ. Μητσοτάκη θα κριθεί και από την αντίδραση της ίδιας της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει σχετικά με το πως αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία του αδερφού της σε αυριανή δημόσια παρέμβασή της (που είχε προγραμματίσει πολύ νωρίτερα σε γνωστό ραδιόφωνο). “Οικογενειοκρατία δεν είναι η συμμετοχή συγγενών στην ίδια κυβέρνηση, εφόσον έχουν αυτόνομη πολιτική πορεία και παρουσία, αλλά η εκμετάλλευση της οικογενειακής πολιτικής επιρροής για να εξασφαλιστούν κάθε είδους ασυλίες”, σχολίαζε χθες το Μέγαρο Μαξίμου μετά την “απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να ξεφορτωθεί αυτά που ο ίδιος αισθάνεται ως οικογενειακά του βαρίδια”. Κατά το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης την ίδια στιγμή “επιμένει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η κριτική που ασκείται στη σύζυγό του δεν έχει να κάνει, ούτε με το ότι είναι γυναίκα, ούτε “άριστη” επιχειρηματίας, αλλά με το γεγονός ότι η σύζυγος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημόσιο πρόσωπο και η οικονομική της δραστηριότητα πρέπει να ελέγχεται αυστηρότατα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: