Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΑΛΑΖΟΝΑΣ, ΔΙΧΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Με μια πρωτοφανή αλαζονεία αλλά και δηλώνοντας ευθαρσώς ότι ουσιαστικά δεν θα επηρεαστεί από τα συλλαλητήρια και την άποψη του ελληνικού λαού σχετικά με το Σκοπιανόκαι την εκχώρηση της ονομασίας «Μακεδονία» εμφανίστηκε χθες το βράδυ σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι ο Αλέξης Τσίπρας.
Δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνεται… ευτυχής και τυχερός γιατί η συγκυρία το έφερε να είναι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε σημαντική πολιτική αλλαγή.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τα συλλαλητήρια, τα οποία θα αρχίζουν από αυτό το σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.
Το μήνυμά του ήταν μάλλον σαφές: δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα πάει τη συμφωνία μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από τις λαϊκές αντιδράσεις ή τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης.
Αντιλαμβανόμενος πάντως ότι η κοινή γνώμη δεν είναι θετική στη συμφωνία και τον συμβιβασμό με το όνομα, απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος
Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση,
είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε: «εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».
Δεν αναγνωρίζει αυτή η συμφωνία έθνος Μακεδονικό, διευκρίνισε, αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει.
Σχετικά με την έγκριση από τη Βουλή:
«Η ψηφοφορία για τη συμφωνία σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφο εμπιστοσύνης.Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες λαμβάνουν αυτόν τον χαρακτήρα. Πιστεύω ότι θα περάσει με μεγάλη υποψηφιότητα. Και η αυριανή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έχει τον ίδιο χαρακτήρα.
Εμείς αυτό που κερδίσαμε στη συμφωνία, ήταν για να διασφαλίσουμε τη χώρα σε όλα τα ενδεχόμενα. Αν πιστεύουν ότι δεν είναι έτσι, ας μου κάνουν πρόταση μομφής.
Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό παράδοξο. Όσοι ψηφίσουν, αν τολμήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μου κάνει πρόταση μομφής, θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αναμένει στήριξη από την κεντροαριστερά για την έγκριση της συμφωνίας: 
«Στον χώρο της κεντροαριστεράς πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης και που επικρότησε τη χθεσινή Συμφωνία».
Χαρακτήρισε θλιβερή την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.
Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει πως δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε την αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.
Σχετικά με την στάση των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας για τέτοια συμφωνία.
Υπογράμμισε πως δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο ν’ αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί ν’ αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.
«Πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σ’ ένα εθνικό θέμα», καταλόγισε ο Αλ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ.
Μίλησε επίσης για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.
Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θ’ αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε ‘δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να μ’ ενημερώσεις’», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζάεφ.

Τα «3» ψέματα του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Μια συμφωνία διάτρητη και κατά πολλούς ετεροβαρής θέλει να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας με τα Σκόπια, για να κλείσει άρον-άρον ένα μέγα εθνικό θέμα, αδιαφορώντας για την διαφορετική άποψη του ελληνικού λαού.
Με ένα «περιτύλιγμα» ικανοποίησης και πανηγυρισμού η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν να κρύψουν όχι μόνο θολά σημεία της συμφωνίας, αλλά και επικίνδυνα.
Καταρχάς, το περίφημο erga omnes που αποτελεί θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ από το 2008 τίθεται εν αμφιβόλω μετά τα πρώτα στοιχεία, από την συμφωνία που δόθηκε στην δημοσιότητα. Παράλληλα αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος όταν έκανε λόγο για χρήση του νέου ονόματος των Σκοπίων, erga omnes.
Το μόνο που θα χρησιμοποιείται erga omnes, είναι η ονομασία του γειτονικού κράτους ως Βόρεια Μακεδονία Σε σχέση με την εθνικότητα «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται ότι θα αναγράφεται έτσι σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Σε σχέση όμως με τα άλλα δημόσια έγγραφα των Σκοπίων, δεν γίνεται αναφορά, πώς θα αναγράφεται. Επίσης αναφέρεται ότι η επίσημη γλώσσα, θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», σκέτο, χωρίς καμία επεξήγηση.
Όλα τα επίσημα έγγραφα δηλαδή θα αναγράφουν, ως επίσημη γλώσσα την «Μακεδονική». Η επεξήγηση η οποία αναφέρεται στο άρθρο 7 της Συμφωνίας, δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται, καθώς το άρθρο έχει διευκρινιστικό ρόλο, στις έννοιες «Μακεδόνας» και «Μακεδονική», χωρίς να είναι δεσμευτική η αναγραφή αυτών των διαφοροποιήσεων σε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, με το άρθρο 1 παρ.3 α της Συμφωνίας, οι αλλαγές στις πινακίδες των αυτοκινήτων θα αλλάξουν σε NM και σε ΝΜΚ.
Για όλους τους άλλους σκοπούς οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και ΜKD, όπως επισήμως έχουν αποδωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης. Οπότε υπάρχει διπλή ονομασία στις πινακίδες, άλλη για τα αυτοκίνητα άλλη για όλες τις άλλες χρήσεις, η σημερινή MK που παραπέμπει στο σκέτη Μακεδονία.
Το δεύτερο ψέμα του Αλέξη Τσίπρα γύρω από τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ αφορά την ονομασία Severna Makedonija. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος ανέφερε χαρακτηριστικά: Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι στη συμφωνία που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, τόσο στο αγγλικό κείμενο όσο και στο ελληνικό κείμενο, δεν υπάρχει αναφορά καμία στο Severna Makedonija. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 24 ώρες και να έρθει η συνέντευξη στην ΕΡΤ για να ξεκαθαρίσει απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, ότι δεν πρόκειται για αμετάφραστη ονομασία, κάτι που δεν ήταν σαφές από το χθεσινό του διάγγελμα. Διευκρίνισε δε ότι θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους το πώς θα αναγνωρίζει την πΓΔΜ εφεξής.
Μία πολύ σοβαρή λεπτομέρεια της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι και αφορά τη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής των δύο χωρών, η οποία θα εξετάσει τα βιβλία και το περιεχόμενό τους. Συγκεκριμένα με το άρθρο 8 παρ.5, ανοίγει ο δρόμος για διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει αντιρρήσεις και να ζητήσει αλλαγές για πράγματα που περιλαμβάνονται στα ελληνικά βιβλία.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό του διάγγελμα αλλά δεν περιλαμβανόταν στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτόχρονα, με το άρθρο 8 παρ.3, διαχωρίζει τα αρχαιολογικά τεχνουργήματα από την αφαίρεση του συμβόλου του ήλιου της Βεργίνας τα οποία και θα τον διατηρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: