Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

H ΣΧΕΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Η νευροτεχνολογία, που επιτυγχάνει πράγματα που μέχρι πρότινος ήταν στη σφαίρα της φαντασίας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, καθώς «διαβάζει» τον εγκέφαλο.
Όπως επισημαίνεται σε μια σημαντική επιστημονική έκθεση, με τίτλο «iHuman: Blurring lines between mind and machine» της Βασιλικής Εταιρείας (Royal Society) της Βρετανίας, οι συσκευές που «παντρεύουν» τις μηχανές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και είτε εμφυτεύονται στο κεφάλι, είτε προσαρμόζονται εξωτερικά στο σώμα, επιτρέποντας την επαφή με τον εγκέφαλο και γενικότερα το νευρικό σύστημα, πρέπει να προσεχθούν.
Μπορεί, π.χ., στο μέλλον, «οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν τηλεπαθητικοί σε έναν βαθμό» και το να μπορεί να διαβάζει κανείς τις σκέψεις κάποιου άλλου, εγείρει σοβαρά ηθικά – και όχι μόνο – ζητήματα, ιδίως αν οι σκέψεις μοιράζονται με εταιρείες.
Η έκθεση αναφέρει μερικές εντυπωσιακές εξελίξεις,
που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα σε μερικά χρόνια: Να στέλνει κανείς μια «νευρωνική ταχυδρομική κάρτα» σε κάποιον, ο οποίος θα μπορεί να δει κάτι εξ’ αποστάσεως, ακόμη και χωρίς να βρίσκεται εκεί, ή οι άνθρωποι θα μπορούν να «συνομιλούν» μεταξύ τους χωρίς να μιλούν, αλλά μόνο μέσω της σκέψης ή δεν θα χρειάζεται πια να μαθαίνουν μια νέα δεξιότητα, αλλά θα την «κατεβάζουν» κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλό τους ως ένα είδος ψηφιακού αρχείου.
Ανησυχητική προοπτική θεωρείται η πιθανότητα οι μεγάλες εταιρείες, «διαβάζοντας» τον εγκέφαλο, να έχουν πρόσβαση στις σκέψεις ή στις ψυχικές διαθέσεις και στα συναισθήματα των ανθρώπων.
Επιπλέον προκύπτει το ακόμη σοβαρότερο ερώτημα, κατά πόσο οι αναδυόμενες νευρωνικές τεχνολογίες θα αλλάξουν εκ θεμελίων το τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: