Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Οι προβλέψεις για άνοδο της στάθμης που εξοργίζουν τους κατοίκους- Δείτε φωτογραφίες

Η τοπική αρχή στο γραφικό Fairbourne της Ουαλίας πήρε την απόφαση να σταματήσει να αναζητεί τρόπους να ενισχύσει την άμυνα του χωριού προς τη θάλασσα και να το αφήσει να χαθεί στο νερό.
Οι κάτοικοι του χωριού ψάχνουν νομική λύση κατά των σχεδίων να εγκαταλειφθεί το χωριό τους και να δουν τους δρόμους του να πλημμυρίζουν με νερά. Υποστηρίζουν πως η απόφαση του τοπικού συμβουλίου βασίστηκε σε ανόητες προβλέψεις και ζητούν αποζημιώσεις για να μετακινηθούν.
Το συμβούλιο θεωρεί πως το χωριό των 500 σπιτιών θα χαθεί όταν τα μέσα προστασίας από τη θάλασσα εγκαταλειφθούν σε 40 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των σπιτιών εκεί να έχουν καταβαραθρωθεί και οι κάτοικοι,
να μην μπορούν να τα πουλήσουν και να πάνε αλλού. Δύσκολα τα βγάζουν πέρα και οι επιχειρήσεις.
Οι ντόπιοι είναι εξοργισμένοι καθώς η «παραίτηση» του τοπικού συμβουλίου από κάθε προσπάθεια προστασίας στηρίζεται στην άποψη πως η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά ένα ολόκληρο μέτρο τον επόμενο αιώνα, κάτι που οι ίδιοι αμφισβητούν.
Σύμφωνα με τον κάτοικο Pete Cole, το χωριό «διαγράφηκε από το χάρτη» λόγω ενός επιθετικού μοντέλου σχετικά με το μοτίβο των εξελίξεων- που δεν χρησιμοποιήθηκε σε άλλες περιοχές της ακτής.
Ο ίδιος λέει πως σύμφωνα με άλλες προβλέψεις η θάλασσα θα ανέβει  κατά 50 εκατοστά σε 100 χρόνια.
Οι 1.100 κάτοικοι προγραμματίζουν να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης.
Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν στο Fairbourne το 1900.
vialsakdm5vialsakdm4vialsakdm3vialsakdm2

Δεν υπάρχουν σχόλια: