Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΑΠΟ ΤΗ DEUTSCHE WELLE: ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ - ΠΑΙΔΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle στην Ελλάδα αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Έλληνες λόγω της κρίσης. 
Tο ρεπορτάζ ξεκινάει σε ένα κεντρικό ψαράδικο στο Μαραθώνα: «Έχει φτάσει μεσημέρι και το ψαράδικο είναι ακόμα άδειο. "Κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του" δηλώνει η ιδιοκτήτριά του Μαρία Χασώτου. "Αφού δεν έχουν έρθει ακόμα, πιθανότατα δεν θα έρθουν ποτέ. Άλλη μια μέρα με όσπρια και ζυμαρικά" προσθέτει». 
Όπως αναφέρεται, υποσιτισμένο είναι το 14% των μικρών Ελληνόπουλων σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute με έδρα το Άμστερνταμ καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. 
Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2008.  
Στη συνέχεια ο συνταξιούχος Γιώργος Κρίκης τονίζει:
«Υπάρχουν σημάδια πείνας παντού. Κι εγώ αν δεν είχα άλλο τρόπο να βάλω φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά μου θα έψαχνα στα σκουπίδια». Νοικοκυριά βασίζονται στις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων. «Αλλά οι συντάξεις έχουν περικοπεί 13 φορές από το 2009 αφήνοντας τις οικογένειες με δραματικά λιγότερα εισοδήματα, χωρίς πρόσβαση ούτε καν στα απαραίτητα» αναφέρει και παραθέτει τα αποτελέσματα της έρευνας του Transnational Institute. 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεϊνη όταν πριν την έναρξη της κρίσης το ποσοστό ήταν 4%. «Ντροπιασμένοι για να παραδεχθούν την δυσχερή κατάσταση αρκετοί οικογενειάρχες επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή» αναφέρει το δημοσίευμα. «Αρκετές γυναίκες στη γειτονιά μου ζητούν να τους φέρω λίγο φαγητό γιατί ντρέπονται να πάνε στο συσσίτιο. Οι Έλληνες για χρόνια έκρυβαν τα βάσανά τους, αλλά τώρα η πείνα είναι παντού. Και το χειρότερο φαίνεται να επεκτείνεται», δήλωσε γυναίκα στον Μαραθώνα. Επίσης, η δημοσιογράφος αναφέρει ότι, σύμφωνα με δασκάλους, υπάρχουν πολλά περιστατικά με παιδιά που έχουν λιποθυμήσει στο σχολείο ή πηγαίνουν στο σχολείο τρώγοντας μόνο ρύζι. «Ορισμένα παιδιά έχουν εντοπιστεί να ψάχνουν στα σκουπίδια με άλλα να παρακαλούν συμμαθητές τους για ξεροκόμματα». Στη συνέχεια παρατίθεται η μαρτυρία του Γιάννη Ρακόπουλου, ο οποίος εφοδιάζει κυλικεία σχολείων στην Αθήνα:  «Έχουν χάσει το λογαριασμό με τα βερεσέ που έχουν συγκεντρωθεί. Αλλά είναι αδύνατο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα παιδί που κάθε μέρα επικαλείται μια δικαιολογία εκλιπαρώντας για φαγητό». «Με τις αποταμιεύσεις να έχουν εξαφανιστεί, ορισμένοι έχουν υποχρεωθεί ακόμα και να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα επιλέγοντας να τα επισκέπτονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες». Το ρερπορτάζ καταλήγει γράφοντας πως «είναι απίθανό ότι οι αξιωματούχοι στην Αθήνα θα υποστηρίξουν τέτοια ενέργεια σύντομα. Από την αρχή της κρίσης οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν συναινέσει στη σκληρή λιτότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που κράτησαν τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: