Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

500 ΝΕΚΡΟΙ! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ...

                    νέο έγκλημα πολέμου
Ο πόλεμος στη Γάζα πέρασε στο δεύτερο στάδιό του, αυτό της απόλυτης σφαγής. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, 17 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει χτυπήματα σε διάφορες τοποθεσίες εντός του Θύλακα, ανάμεσά τους ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο. Συγκεκριμένα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το νοσοκομείο Βαπτιστών Al-Ahli Arabi (Αλ-Αχλί Αραμπί) στο κέντρο της πόλης της Γάζας, νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γάζας, από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Πολλοί από τους τραυματίες φαίνεται να είναι γυναίκες και παιδιά, μετέδωσε το Al Jazeera. Το νοσοκομείο φιλοξενούσε οικογένειες εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Η στιγμή του βομβαρδισμού
Δείτε live εικόνα από το μέτωπο
«Ένα νέο έγκλημα πολέμου διαπράχθηκε με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί-Αραμπί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγαζε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής αρχής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί είχαν απευθύνει τελεσίγραφο στο προσωπικό του νοσοκομείου να απομακρυνθεί. Το τελεσίγραφο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε απορριφθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου και το προσωπικό, καθώς δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς των ασθενών.

Το σημείο όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ-Αχλί Αραμπί (χάρτης: New York Times)

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για το χτύπημα
Όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα, το Ισραήλ κάνει λόγο για λάθος της Χαμάς και αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, αρχικά δήλωσε πως «δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες» σχετικά με το χτύπημα και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση σύντομα. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα ανακοίνωση, όπου οι IDF ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί νοσοκομεία, καθώς είναι «ευαίσθητες δομές» και πως το χτύπημα φαίνεται να προήλθε από ρουκέτα της ίδιας της Χαμάς ύστερα από «αποτυχημένη εκτόξευση».

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει το παρακάτω υλικό, το οποίο οι χρήστες που το έχουν αναρτήσει αναφέρουν πως είναι από το χτύπημα στο Al-Ahli Arabi.
Τουλάχιστον έξι νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα
Νωρίτερα την Τρίτη, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

«Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.
Η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους, με την προϋπόθεση να διακοπεί ο βομβαρδισμός της Γάζας
Λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί Αραμπί, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στον Ρίτσαρντ Ένγκελ, του NBC News, ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να απελευθερώσει άμεσα όλους τους αμάχους ομήρους – ξένους και Ισραηλινούς – εάν το Ισραήλ σταματήσει τις αεροπορικές του επιδρομές στη Γάζα.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι οι όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν και εντός μιας ώρας, εφόσον το Ισραήλ αποδεχτεί τους όρους της. Υποστήριξε δε, ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος προς το παρόν για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ γνωρίζουν ήδη τους όρους της οργάνωσης για την απελευθέρωση αμάχων ομήρων, καθώς ηγέτες των αραβικών χωρών τους το αποκάλυψαν στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Μέγιστης σημασίας η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ
Στον απόηχο όλων των προαναφερόμενων εξελίξεων, ο Τζο Μπάιντεν αναχωρεί αρχικά για το Τελ Αβίβ και στη συνέχεια για το Αμάν της Ιορδανίας, σε ένα ταξίδι που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εκφράσει ταυτόχρονα τη στήριξή του στο Ισραήλ, να διαπραγματευτεί έναν μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να προλάβει μια ευρύτερη κλιμάκωση της κρίσης.

Αυτό το ταξίδι-αστραπή, που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες, θυμίζει την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος θα επισκεφθεί άλλη μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο -στην ενδέκατη ημέρα του πλέον- στην οποία οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί αταλάντευτη υποστήριξη.

Όμως οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, η υποδοχή που επιφυλάσσεται στον Μπάιντεν δεν αναμένεται, όπως στο Κίεβο, ανεπιφύλακτα θερμή και το διακύβευμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει «καθήκον» να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ. Όμως, καθώς ο ισραηλινός στρατός, που ήδη βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση, ο Μπάιντεν ξέρει ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Ο Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μπάιντεν
Παρ’ όλα αυτά, το έργο του Αμερικανού προέδρου δυσκολεύει και πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο τα σχέδια φαίνεται πως θα έχουν αλλάξει, καθώς ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, έπειτα από το ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία. Ο Αμπάς ήταν ο ένας εκ των τριών Αράβων ηγετών που σκόπευε να συναντήσει ο Μπάιντεν, μαζί με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ο Αμπάς επέστρεφε στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησής του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

http://www.press-gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: