Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ...

Ημέρα προσευχής η Παρασκευή για τον μουσουλμανικό κόσμο, η οποία μετατράπηκε για πολλές χώρες σε ημέρα μεγάλων κινητοποιήσεων προς υποστήριξη των Παλαιστινίων και απέναντι στο ισραηλινό σφυροκόπημα.

Οργή και συγκρούσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Στην πολύπαθη Παλαιστίνη, διαδηλωτές πραγματοποίησαν μεγάλες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, όπου δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με Ισραηλινούς και δυνάμεις κατοχής. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών, ενώ υπάρχουν αναφορές για έως και εννέα νεκρούς.


Από το Αφγανιστάν έως την Τουρκία και την Τυνησία
ε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής έως και της Ασίας δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και ζητώντας να μπει τέλος στο αιματοκύλισμα και την επικείμενη εισβολή στη Γάζα.

Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, τόσο Παλαιστίνιοι ηγέτες όσο και ανώτερα στελέχη της Χαμάς είχαν απευθύνει κάλεσμα προς τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο για μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις.
Διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας στην Κωνσταντινούπολη | (AP Photo/Khalil Hamra)

Στην Τεχεράνη κυριάρχησαν οι σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολά, ενώ τα συνθήματα στράφηκαν, εκτός από το Ισραήλ και κατά των Αμερικανών.
Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη | (AP Photo)
Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη | (AP Photo)

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
(AP Photo/Khalil Hamra)
Supporters of the religious group Tehreek-e-Labbaik Pakistan, take part in a rally against Israeli airstrikes on Gaza and to show solidarity with the Palestinians, in Karachi, Pakistan, Friday, Oct. 13, 2023. | (AP Photo/Fareed Khan)

Στην πρωτεύουσα του Πακιστάν μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες φώναξαν «Όχι στην κατοχή, Όχι στην Αμερική». Για τη συγκέντρωση είχε απευθύνει κάλεσμα σε υποστήριξη προς τη Γάζα ο σιίτης ηγέτης

Στη Βαγδάτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες ενώ μία τεράστια ισραηλινή σημαία ήταν απλωμένη στο έδαφος ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να την ποδοπατούν.

«Αυτή η διαδήλωση έχει στόχο να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την αιματοχυσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Καγιάν, οργανωτής της διαδήλωσης και μέλος της κίνησης του Σαντρ.

Μεγάλες κινητοποιήσεις καταγράφηκαν και σε Πακιστάν, Αφγανιστάν, αλλά και σε Τυνησία και Τουρκία.
Αφγανοί καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. | (AP Photo/ Siddiqullah Alizai)Κινητοποίηση στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν | (AP Photo/K.M. Chaudary)
«Θα αποτύχει σίγουρα» γράφει το πανό στα αραβικά με το αστέρι του Ισραήλ, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας στον Λίβανο. | (AP Photo/Hussein Malla)
Καταστολή στην Ιορδανία

Ένταση επικράτησε στο Αμάν, όπου περισσότεροι από 10.000 διαδήλωσαν κοντά στο Μεγάλο Τζαμί Χουσέιν, μετά από κάλεσμα των Ιορδανών Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά και οργανώσεων της Αριστεράς και της νεολαίας.

Η κινητοποίησε πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ δυνάμεις καταστολής διέλυσαν άτομα που επιχείρησαν να πλησιάσουν τα σύνορα με τη Δυτική

Όχθη. Βίντεο που μεταδόθηκαν σε ΜΜΕ καταγράφουν αστυνομικούς να εκτοξεύουν δακρυγόνα και να απωθούν διαδηλωτές.

Απαγόρευση σε Ουγγαρία και Γαλλία
Την ίδια ώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος η ισλαμοφοβία μεγαλώνει, ενώ, μετά τη Γαλλία, και η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Όρμπαν υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει κινητοποιήσεις στήριξης «σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις υπέρ των τρομοκρατών σε όλη την Ευρώπη» .

http://www.press-gr.com/2023/10/blog-post_708.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: