Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΨΕΛΛΙΖΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗΝ 3η ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ..

Υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας είναι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτης, ο οποίος εκφώνησε ομιλία σε συνέδριο που διοργάνωσε η Herald Tribune στην Αθήνα. [athensvoice]
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Έθνος», ο κ. Σημίτης είπε πως: «Παράδειγμα της διασύνδεσης πολιτικής και οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα υπήρξε η τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004-2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς». Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κατά την πενταετία αυτή,
μόνο οι δαπάνες του δημοσίου για αμοιβές αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,5% δισ. σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης οκταετίας χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες εισπράξεις. Ήταν μία από τις αιτίες του εκτροχιασμού»

Ο Κώστας Σημίτης απέδωσε, επίσης, ευθύνες στο μειωμένο έλεγχο των τραπεζών από την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη. Κάτι που επίσης οδήγησε στην κρίση εντός της Ευρωζώνης. Είπε συγκεκριμένα: «Κύρια αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη υπήρξε επίσης η πολιτική απροθυμία ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες χορήγησαν ανεμπόδιστα δάνεια σε κράτη και επιχειρήσεις σε ύψος πολύ μεγαλύτερο από τα κεφάλαιά τους, δάνεια τα οποία δεν μπορούσαν αργότερα να εισπράξουν με αποτέλεσμα να διατρέξουν τον κίνδυνο πτώχευσης. Οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επέμβουν για να τις διασώσουν, εξάντλησαν τα αποθέματά τους και δεν διέθεταν πια χρήματα για να λειτουργήσουν».


σχολιο: Στην ομιλία του την 3η του Σεπτέμβρη, ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρήκε να ψελλίσει ούτε μια ατάκα για τον Καραμανλή, αντίθετα προτίμησε να παίξει τον port parole του Βενιζέλου, χτυπώντας τον Γιώργο Παπανδρέου και υιοθετώντας την λογική της Δεξιάς για το "λεφτά υπάρχουν". Με λύπη διαπιστώνουμε τον Σημίτη να λέει την αλήθεια επιλεκτικά, σε μέρη και περιστάσεις που ο ίδιος διαλέγει. Και σκεφτόμαστε πόσο θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ να έχει μια κοινή αφήγηση για το ποιος ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας, ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Σημίτης φρόντισε να αναλώσει σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο στον πόλεμο κατά του Παπανδρέου. Τουλάχιστον ας μιλά για την κατάσταση που εκείνος κληρονόμησε το 2009, έστω και ψιθυρίζοντας κάπου κάπου την αλήθεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια: