Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΕΝΦΙΑ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

«Μαγική εικόνα» ο ΕΝΦΙΑ. Εως και πέντε φορές μπορεί να αλλάξει το εκκαθαριστικό μέχρι τέλος Νοεμβρίου. 
Τι θα δείχνει το Taxis ανάλογα με την ημερομηνία πρόσβασης.
Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ επιχείρησε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών εκδίδοντας αναλυτικό χρονοδιάγραμμα αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας.
Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν «έναντι» στο τέλος Σεπτεμβρίου καθώς παραμένει αβέβαιο εάν η δόση που θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο θα είναι και αυτή που πραγματικά τους αναλογεί 
Από το λεπτομερές κείμενο που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,
προκύπτει ότι η «δουλειά» της διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε …δόσεις. Εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν «έναντι» στο τέλος Σεπτεμβρίου καθώς ουδείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι η δόση που θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο που θα κρατούν στα χέρια τους θα είναι και αυτή που πραγματικά τους αναλογεί βάσει του τροποποιημένου νόμου. Από την «αποκωδικοποίηση» του χρονοδιαγράμματος, προκύπτει ότι το ειδοποιητήριο πληρωμής ενός ιδιοκτήτη, μπορεί να αλλάξει …πέντε φορές μέχρι να οριστικοποιηθεί. Και να γιατί:
1.   Αν ανοίξει κανείς σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή, θα διαπιστώσει ότι πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ μαζεμένες μέχρι το τέλος του μήνα και να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό του φόρου έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτή είναι μια λανθασμένη εικόνα. Το υπουργείο Οικονομικών έκανε τη συγκεκριμένη τροποποίηση στο τέλος Αυγούστου αν και γνώριζε ότι θα αλλάξει ο αριθμός των δόσεων. Το έκανε μόνο και μόνο επειδή σε διαφορετική περίπτωση, 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα εμφανίζονταν να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
2.   Αν ανοίξει κανείς την εφαρμογή στις 15 ή 16 Σεπτεμβρίου θα διαπιστώσει ότι το ίδιο ποσό φόρου θα μπορεί να το πληρώσει σε έξι δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2015. Αλλαγή επί του συνολικού ύψους του φόρου δεν θα έχει υπάρξει. Οπότε για εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι είτε έχουν οικόπεδο εκτός αντικειμενικού συστήματος, είτε έχουν χαμηλό εισόδημα και δικαιούνται έκπτωσης, είτε έχουν μη ηλεκτροδοτούμενο κενό ακίνητο, αυτός ο φόρος που θα βλέπουν μπροστά τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα είναι ο τελικός. Προσοχή: αν έχετε εξασφαλίσει ότι το Ε9 σας δεν έχει λάθος, αν το εισόδημα ή η περιουσία σας δεν είναι τέτοια ώστε να δικαιολογεί έκπτωση, αν δεν έχετε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο το οποίο παρέμεινε κενό για ολόκληρο το 2013, καλό είναι να «πιστέψετε» το ειδοποιητήριο πληρωμής της συγκεκριμένης ημερομηνίας καθώς θα είναι και το τελικό. Αυτό αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον τα τέσσερα από τα συνολικά έξι εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων.
3.   Αν ανοίξει κανείς την εφαρμογή στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου –και εφόσον έχει ακίνητο στο όνομά του το οποίο βρίσκεται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών- θα διαπιστώσει νέα αλλαγή στο ποσό των δόσεων και στο συνολικό ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσει. Σε αυτό το χρονικό σημείο θα πρέπει και να το πάρει απόφαση να πάει στην τράπεζα να πάει να πληρώσει αν δεν θέλει να μπλέξει με προσαυξήσεις.
4.   Αν μπει κάποιος στη διαδικασία να διορθώσει λάθος στο Ε9, μετά θα πρέπει να ξανανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για να διαπιστώσει πότε θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει με το που θα γίνεται η διόρθωση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (σ.σ το σύστημα θα ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου και για δύο μήνες θα δέχεται διορθώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Προσοχή και εδώ, αν η διόρθωση οδηγήσει σε μείωση του φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί για επανέλεγχο κατά τον οποίο μπορεί να προκύψει και άλλη ανάγκη για εκκαθάριση φόρου.

Υπάρχει και ένα ακόμη ραντεβού για το τέλος Οκτωβρίου. Τότε το υπουργείο Οικονομικών θα «ανεβάσει» στο Taxis και τις εκπτώσεις φόρου για τους μη ηλεκτροδοτούμενους κλειστούς χώρους ενώ θα έχουν εντοπιστεί και οι δικαιούχοι που δικαιούνται το -50% ή το -100%. Εν τω μεταξύ θα έχουν πληρώσει μία ή δύο δόσεις οπότε τα επιπλέον ποσά θα συμψηφιστούν με τις υπόλοιπες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: