Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Χωρίς την αποστολή κυβερνητικού αεροσκάφους, αλλά με ιδιωτική πτήση της Aegean θα γίνει φέτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Μάλιστα η αποστολή η οποία θα μεταβεί στο Ισραήλ για να παραλάβει το Άγιο Φως δεν θα πετάξει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όπως γινόταν συνήθως, αλλά θα βρίσκεται εκεί από τη Μεγάλη Παρασκευή. 
Μπορεί τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού να μην βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ωστόσο, αναφορικά με την έλευση του Αγίου Φωτός φαίνεται ότι και φέτος η πανδημία προβάλλεται ως  εμπόδιο για την έλευση με τιμές αρχηγού κράτους όπως είχαμε συνηθίσει στην προ -κορωνοϊου εποχή. 


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές  δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από την πλευρά της Εκκλησίας για αυτή την εξέλιξη. Η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, αφού οι Αρχιερείς την ημέρα αυτή τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίσθηκε εκπρόσωπος κατά την υποδοχή στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ο οποίος θα βρίσκεται στον τόπο υποδοχής μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο. Παράλληλα,  στην επιστολή που εστάλη προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών δεν φαίνεται καμία ενόχληση της Εκκλησίας και ουδεμία αναφορά γίνεται στην ιδιωτική πτήση.

Όπως όλα δείχνουν η υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους δεν φαίνεται να γίνεται ούτε φέτος. Θα υπάρχει ωστόσο τιμητικό άγημα, θα υπάρχει επίσης το κόκκινο χαλί, πλην όμως δεν θα υπάρχει ο εθνικός ύμνος και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέχρι στιγμής πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος για την αποστολή στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: