Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕ ΧΘΕΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η χθεσινή ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου, η «απάντηση» στους «ευτελείς κλακαδόρους» και στον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά αποτελεί ορόσημο για την μετέπειτα πορεία του ΠΑΣΟΚ, μιας και ο Βενιζέλος αποφάσισε να συγκροτήσει, από κοινού με τον Σημίτη, την δική τους κεντροαριστερά, προσπαθώντας, 7 χρόνια μετά, να πάρουν ρεβάνς για την ήττα του 2007, μια ομιλία ωστόσο χωρίς καμιά αναφορά στο μέλλον, άγονη, δίχως σταγόνα οράματος.

Επίσης αυτή η ομιλία αποτελεί μνημείο παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και του συγκεκριμένου ρόλου που διαδράματισε ο Βενιζέλος, ως ο εντολοδόχος του κατεστημένου για να ανατρέψει τον Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παραχάραξε το Ζάππειο, λέγοντας ότι κράτησε, άκουσον άκουσον, την ενότητα του κόμματος, όταν ο ίδιος βγήκε το βράδυ των εκλογών του 2007 και δήλωσε παρών στην ίδια αίθουσα,
με τη σημαία της ΟΝΝΕΔ να κυματίζει πίσω του. Ο Βενιζέλος δεν μίλησε για τον εκφασισμό αποπομπής του Παπανδρέου από τα μιντιακά συμφέροντα, με τις στημένες δημοσκοπήσεις, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του Παπανδρέου. Επειδή το θράσος δεν έχει όρια, ας θυμηθούμε την βραδιά των εκλογών του 2007.

 
Μετά ο Βενιζέλος είπε το εξής ανήκουστο, ότι απέτρεψε το φλέρτ της χώρας με το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2009. Με άλλα λόγια ο Βενιζέλος, συντάχθηκε πλήρως με τη ρητορική των ψεκασμένων και των Καραμανλικών, υπονοώντας επί της ουσίας τι, ότι ο Παπανδρέου ήθελε να φέρει το ΔΝΤ στη χώρα. Αλήθεια, μιας και έκανε πολλές αναφορές στον Κώστα Σημίτη, μήπως να θυμηθούμε τι έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός για τον κίνδυνο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ στα χρόνια διακυβέρνησης του Καραμανλή, στα τέλη του 2008.

 
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Βενιζέλος τοποθετήθηκε και για τα γεγονότα του 2011, τόσο του Ιουνίου, όσο και του Νοεμβρίου. Επί της ουσίας δεν είπε τίποτα για τους αγανακτισμένους, αλλά και την ανατροπή του Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα όλα όσα έχουν δημοσιευτεί ως «συνωμοσιολογία». Δεν βρήκε να εξηγήσει τίποτε, καλύπτοντας την γύμνια των γεγονότων με τον πληθωρισμό των λόγων.

Μάλιστα ο Βενιζέλος για πρώτη φορά παρουσιάστηκε υπέρμαχος των εκλογών, είτε πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, είτε τον Νοέμβρη του 2011, αφού όμως κατηγόρησε τον Σαμαρά ότι έσυρε την χώρα στις διπλές εκλογές του 2012!! Δηλαδή ο Βαγγέλης απέτρεψε το δημοψήφισμα για να μην βγει η χώρα από το ευρώ, αλλά από την άλλη ήθελε εκλογές για να επικρατήσει ο αντιμνημονιακός τότε Σαμαράς! Αυτό κι αν αποτελεί ομολογία ότι ο Βενιζέλος ήθελε εκλογές, για να τις χάσει ο Παπανδρέου, με τον τρόπο που τις έχασε το 2007 προφανώς, για να μπορέσει μετά να γίνει αυτός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να επωφεληθεί των εξελίξεων. Τώρα πώς γίνεται να γλυτώνεις την χώρα από το δημοψήφισμα, αλλά να θέλεις να την πας σε εκλογές σε συνθήκες ανωμαλίας, είναι κάτι που θα απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Πάντως κανένα δικό του στέλεχος εκείνη την εποχή δεν ζήτησε εκλογές από τον Παπανδρέου, αντίθετα όλα ζητούσαν την παραίτηση του..

 Και πάμε στο άλλο το φοβερό. Κατηγόρησε ευθέως τον Παπανδρέου ότι φλέρταρε με την ΔΗΜΑΡ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γραφείο Παπανδρέου κινητοποιούσε κόσμο να ψηφίσει ΔΗΜΑΡ και όχι Ελιά. Μάλιστα ο ίδιος χρησιμοποίησε τον βερμπαλιστικό όρο «λεηλασία». Ποια λεηλασία ρε συ Βαγγέλη, που η ΔΗΜΑΡ πήρε 1,2%; Αστεία πράγματα, δείγμα της απώλειας ψυχραιμίας του.

Για το τέλος φυλούσε και το καλύτερο: Σε έξαλλους τόνους, που θα τους ζήλευε και ο Πάνος Καμμένος, δημοφιλέστερος εξάλλου του Βαγγέλη στις δημοσκοπήσεις, έθεσε ως προϋπόθεση της ενότητας η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε αντίφαση: Ο άνθρωπος αυτός θέλει συσπείρωση και συστράτευση της δημοκρατικής παράταξης, δηλαδή υπέρβαση του ιστορικού χαμηλού του 8% στις ευρωεκλογές, αποκλείοντας όμως αυτούς που ψήφισαν ΔΗΜΑΡ ή ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Σωστά, με το να φιλήσουν όλοι το χέρι του Σημίτη και να δηλώσουν υποταγή στον Βενιζέλο. Μιλά για φασισμό, ζητώντας ο ίδιος πιστοποιητικό εκλογικό φρονημάτων, το οποίο άραγε πώς μπορεί να διακριβωθεί ρεαλιστικά;

Καταληκτικά: Η ομιλία αυτή απέδειξε ότι ο Βενιζέλος έχει βαθιά απωθημένα, και ενδεχομένως ενοχές, τις οποίες κρύβει κάτω από την ρητορική του αυτόκλητου καθήκοντος που πιστεύει ότι έχει για τον εαυτό του. Ναι, ο Βενιζέλος δεν έκανε καριέρα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στα υπουργεία που του χάρισε το ΠΑΣΟΚ, οκτώ τον αριθμό, όταν ο «γόνος» Παπανδρέου πέρασε μόλις από 2 και ήταν πρωθυπουργός για 2 χρόνια, την ίδια ώρα που ο Βενιζέλος «σώζει» την χώρα ως αντιπρόεδρος 3 πρωθυπουργών και παραμονής στην κυβέρνηση στα 4 από τα 5 χρόνια της κρίσης. Και στο κάτω κάτω, αφού θεωρεί ότι ο Παπανδρέου «παρέδωσε» το ΠΑΣΟΚ στη Δεξιά, γιατί εκείνος δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί; Που να παραιτηθεί, από την βουλιμία της εξουσίας;

Ο Βενιζέλος στην αποψινή του ομιλία «κατάπιε» το ΠΑΣΟΚ στον μνησίκακο εγωισμό του, οι κραυγές του οποίου ήταν πολύ πιο θορυβώδης από τα χλιαρά χειροκροτήματα των υποχρεωμένων να χειροκροτήσουν απόψε. Κανένας παλμός, καμιά δυναμική, μόνο μια αρένα για τον Βενιζέλο, η οποία δεν κατάφερε να χωρέσει την υπερχειλίζουσα εγωπάθειά του. Ο Βενιζέλος τυφλώθηκε από την «άτη» της εκδίκησης και φρόντισε με το δάχτυλο να καταδικάσει τους απλούς ΠΑΣΟΚους που βρέθηκαν στο Ζάππειο δύο ημέρες πριν. Αφού επί μια ώρα καθύβριζε τον κάθε διαφωνούντα και τον κατέτασσε στην αντιμνημονιακή αντιπολίτευση και στην γκρίζα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια μιλούσε για ενότητα και συστράτευση, με όρους υποτέλειας και αποδοχής της αυθεντίας του.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Βενιζέλος δεν ξεπέρασε την ήττα του 2007 και φρόντισε να το δείξει απόψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, με την ευγενική χορηγία του Κώστα Σημίτη. Ο Βενιζέλος απόψε πήρε διαζύγιο με το DNA του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους παριστάμενους να συστρατευθούν σε μια Δημοκρατική Παράταξη βολική για εκείνον, αποκομμένη από τον «μολυσματικό Παπανδρέου και τον κόσμο του. Ούτε ένα σύνθημα δεν ακούστηκε από την βάση του ΠΑΣΟΚ απόψε στο Ζάππειο. Μα τι λέω και γω, η βάση του ΠΑΣΟΚ ήταν παρούσα δύο μέρες πριν, σε μια παραδίπλα αίθουσα, η οποία πλέον δεν ανέχεται, αλλά και ούτε αντέχει, αλλά διψά για όραμα και πραγματική αλλαγή..

Δεν υπάρχουν σχόλια: