Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Χθες όλη η χώρα έγινε μάρτυρας ενός θλιβερού γεγονότος με την αστυνομία κυριολεκτικά να πετάει έξω από το σπίτι της την χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού, προχωρώντας σε έξωση εξαιτίας ενός ασήμαντου χρέους.

Με ευθύνη τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ η προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας έχει πάψει να υφίσταται.

Ήταν το 2010 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και μάλιστα σε ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και τρόϊκας θεσμοθέτησε την προστασία της Α’ κατοικίας με τον Νόμο 3869 (νόμος Κατσέλη).Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αποκαθήλωσαν σταδιακά τον νόμο, έναν νόμο που από την αρχή δεν ψήφισαν.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροποποίηση του το 2019 με τον Νόμο 4605 και αργότερα η Νέα Δημοκρατία με την οριστική κατάργηση του το 2020 με την δημιουργία του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Χαρακτηριστικό του υπάρχοντος πλαισίου είναι ότι “προστασία” της πρώτης κατοικίας προβλέπεται για… 3.500 χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την χώρα με 250.000 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί έως το 2025.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της α’ κατοικίας

  • Επαναφορά του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια
  • Αναστολή των πλειστηριασμών
  • 120 δόσεις για χρέη στην εφορία
  • Δικαίωμα αγοράς του δανείου πριν πωληθεί σε fund,
  • Βιώσιμη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
  • Σύσταση τραπεζικού διαμεσολαβητή

Το ΠΑΣΟΚ στον αντίποδα των εξωδικαστικών μηχανισμών ρύθμισης που αποτυχημένα νομοθέτησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει τεκμηριωμένες προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: