Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πολυτεχνείο εθνικό ορόσημο αγώνων για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία

Το Πολυτεχνείο είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, είναι ένα εθνικό ορόσημο αγώνων.

Το Πολυτεχνείο προέκυψε μέσα από τη φαντασία και την τόλμη των νέων, κυρίως φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, ως σύνθεση πολλών πράξεων αντίστασης και απελευθέρωσης, καθώς και από τη δίψα τους για Ζωή, Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία στη χώρα μας.

Μέσα σε τρεις μέρες τον Νοέμβρη του 1973, τρεις μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο, μια ολόκληρη «γενιά» φώτισε το ορόσημο και το μήνυμα των αγώνων της.

Πήρε τη σκυτάλη και σήκωσε τη σημαία στα χέρια της, αφήνοντας για πάντα τα ίχνη της και την υπογραφή της στην Ιστορία.

Το «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» αδιαμφισβήτητα έχει ιστορικά καταγραφεί ως φωνή μιας επιβεβλημένης και δίκαιης εξέγερσης, ως στάση αντίστασης και ρήξης των νέων, εναντίον μιας πολυπλόκαμης και πολυπρόσωπης 7χρονης Αμερικανόπνευστης στρατιωτικής δικτατορίας, μιας χούντας,

που ανεξάρτητα από τις εποχιακές εκφράσεις της και τις δευτερεύουσες αντιθέσεις της, είχε τους ίδιους πάτρωνες και γεννήθηκε ως τέρας από την ίδια μήτρα.

Τρεις μέρες το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ήταν ένας ιερός και τελετουργικός χώρος, ένα όνομα με μαγεία και σαγήνη, ένας σταθμός ζωντανών και νέων ανθρώπων με παλμό, φαντασία και πάθος.

Τρεις μέρες προσδοκιών, ελπίδων και ονείρων μιας ελεύθερης και ριζοσπαστικής νέας γενιάς.

Με μια «μικρή» καθυστέρηση πέντε ετών, ήταν ο απόηχος της μεγάλης πολιτισμικής έκρηξης, της μεγάλης Επανάστασης των νέων του ’68 στη Δύση και στην Ανατολή, στο Βορρά και στο Νότο, με τα Κινήματα Ειρήνης, Δημοκρατίας και Δικαιωμάτων, με τα Αντιδικτατορικά, Αντιφασιστικά και Αντιιμπεριαλιστικά Κινήματα, με τα Κινήματα κριτικής, αμφισβήτησης και χειραφέτησης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση των νέων, η δίψα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο με ειρήνη και συνεννόηση των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με ισχυρό κράτος δικαίου. Ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

Τιμή σε όσους και όσες θυσιάστηκαν. Τιμή σε όσους και όσες αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη.

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: