Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ – Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΗ

Μετά την ανάγνωση της εφημερίδας των Ι.Καλογρίτσα – Κ. Βαξεβάνη δεν αισθανθήκαμε τον ίδιο ενθουσιασμό με τους διαφημιστές, οι οποίοι στήριξαν με 15 (!) ολοσέλιδες διαφημίσεις το νέο εκδοτικό εγχείρημα.
Ας μοιραστούμε μαζί τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε, όταν ολοκληρώσαμε το διάβασμα της νέας Κυριακάτικης εφημερίδας «Documento».

Δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Καλογρίτσα που μέσω του Ιωάννη-Βλαδίμηρου είναι ο χρηματοδότης αυτής της έκδοσης.

Θα προσπεράσουμε, επίσης, τις μεγαλοστομίες και το αυτολιβάνισμα του διευθυντή της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη. Αφού μας έμαθε από την ιστοσελίδα του «Κουτί της Πανδώρας» για το «πώς πρέπει να είναι η δημοσιογραφία», ο «δημοσιογράφος των πολλών αποκαλύψεων και των διεθνών  βραβείων», όπως παρουσιάζεται μέσα από την ιστοσελίδα αυτής της εφημερίδας, τώρα μας υπόσχεται ένα έντυπο το οποίο «με ρεπορτάζ και αποκαλύψεις θα κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο».

Στο πρώτο φύλο της εφημερίδας δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο, αλλά φυσικά είναι πολύ νωρίς για να δώσει το ολοκληρωμένο στίγμα της αυτή η εκδοτική προσπάθεια. Μια εικόνα έστω και επιφανειακή στο που θα κινηθεί αυτή η εφημερίδα πάντως πήραμε.

Το κύριο θέμα της εφημερίδας το οποίο υπογράφει ο Κώστας Βαξεβάνης – «ο μαέστρος μιας ορχήστρας 100 δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους καλύτερους ερευνητές και αναλυτές», σύμφωνα με τα όσα γράφει η ιστοσελίδα του- τίποτα το ιδιαίτερο. 

Βασίζεται σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με φερόμενους εμπλεκόμενους τον πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θ. Παπαδημητρίου, τον σύμβουλο του πρώην υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Θεοδωράτου και κάποια γυναίκας με το όνομα «Ζέτα», η οποία «μάλλον πρόκειται για την τότε υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτές οι υποκλαπείσες συνομιλίες μπορεί να αποτελέσουν «τεκμήριο πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον». 

Ακόμα και αν ισχύουν στο ακέραιο τα όσα γράφει η εφημερίδα –ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου κατάγγειλε ότι είναι μονταρισμένη η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών και ο Α. Γεωργιάδης καταθέτει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του από την εφημερίδα- δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί σοβαρή αποκάλυψη οι παράνομες προσλήψεις και μια σειρά ενεργειών διαφθοράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτός ο κρατικός οργανισμός έχει παρελθόν.  Αρκεί να αναφέρουμε ότι από το βήμα της βουλής δήλωνε τον Ιούλη φέτος ο Πάνος Καμμένος:

«Έχω στα χέρια μου την απάντηση από την έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ. (σ.σ  Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια "μαύρα" σε δημοσιογράφους, είτε απευθείας είτε μέσω off shore εταιρειών, όχι για να προπαγανδίζουν βέβαια τη γρίπη ή τα εμβόλια, αλλά για να αποτελούν "πιστόλια" εναντίον εκείνων που πήγαιναν εναντίον της νέας τάξης πραγμάτων και των οδηγιών που έδιναν οι δανειστές». 


(Ενημερωτικά να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν σ’ αυτό το πάρτι συμπεριλαμβάνονται: Γ. Κουρτάκης (2.466.626 ευρώ), Ν. Ευαγγελάτος (625.442 ευρώ), Α. Δελατόλας (477.825 ευρώ), Μ. Τριανταφυλλόπουλος (456.118 ευρώ), Χρ. Ράπτης (452.124 ευρώ), Α. Πίκουλας (414.462 ευρώ), Γρ. Νικολόπουλος (341.397 ευρώ), Π. Δημητριάδης (290.957 ευρώ), Π. Λεωτσάκος (283.215 ευρώ), Ν. Φελέκης(269.600 ευρώ), Γ. Κύρτσος (239.915 ευρώ), Τ. Χατζής (228.131 ευρώ), Γ. Μακρυγιάννης (108.839 ευρώΛ. Λαζόπουλος (250.000Ε. Στάη(181.373) Στ. Κούλογλου (103.836Β. Μπόνιος (75.910Π. Ζήσης (70.000Γ. Παπαγιάννης (62.744) κ.α).

Θέλουμε να πούμε δηλαδή ότι ναι μεν έχει μια σχετική σημασία η αποκάλυψη άλλης μια λαμογιάς που φέρεται να γινόταν με όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά είναι πολύ υποδεέστερη σχετικά με τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και συνοψίζονται στην φράση που έχει γραφεί: «με άντρο μαφίας μοιάζει περισσότερο το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά με δημόσιο οργανισμό ευρωπαϊκής χώρας».

Επανερχόμαστε τώρα στην υπόλοιπη ύλη που περιλαμβάνεται στην εφημερίδα «Docoumento» διαβάζοντας τα γραφόμενα «της ορχήστρας 100 δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους καλύτερους ερευνητές και αναλυτές», σύμφωνα με το διαφημιστικό της εφημερίδας.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι όσο και να ψάξεις στις 64 σελίδες (το αναγγελτικό της μιλούσε για «96 σελίδες πλούσιας ύλης») της εφημερίδας δεν θα βρεις τις λέξεις ΚΚΕ, Ανταρσύα, όπως και δεν θα μάθεις ότι γίνονται πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, ότι υπάρχει κίνημα εναντίον τους και γενικά ότι υπάρχουν εργατικά αιτήματα και διεκδικήσεις στην Ελλάδα. Προφανώς «οι καλύτεροι ερευνητές και αναλυτές» που στελεχώνουν την εφημερίδα έχουν πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούν. 

Ας δούμε μερικά απ’ αυτά. Διαβάζομε το ολοσέλιδο κείμενο κάποιου Ι. Σ. Καριώτη για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και απ’ το οποίο πληροφορούμαστε: «Η ολόπλευρη και χωρίς αστερίσκους στήριξη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα η ολόπλευρη πίεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, ώστε να παραμείνει όσο πιο κοντά γίνεται στις κομματικές θέσεις και ιδέες, φαντάζει σήμερα ο μόνος δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του». (Διαπίστωση πολιτικού ογκόλιθου ε;) 

Ακολουθεί ο «πολιτικός αναλυτής –επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης. Ξέρετε, αυτός που ήταν χρόνια πολιτικός σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, σιτιζόταν πλουσιοπάροχα από το κομματικό ταμείο της Ν.Δ και για τον οποίο ο πάλαι ποτέ εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου», Δημήτρης Ρίζος, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη του 2009 στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχασε από το ΠΑΣΟΚ, έγραφε στην φυλλάδα του: «Τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη τον πληρώναμε τόσο καιρό για να μας καθοδηγήσει ώστε να κερδίσουμε τις εκλογές. Τώρα τον ξαναπληρώνουμε για να μας αναλύσει το γιατί χάσαμε».
Αυτός, λοιπόν, αφού αρλουμπολογεί σε ένα μεγάλο ανούσιο κατεβατό καταλήγει: «Ο νέος ρεαλισμός του Τσίπρα είναι η μόνη ελπίδα για τον τόπο, που προσπαθεί να ξεκολλήσει από το τέλμα». (Να, η ελπίδα, αν την ψάχνατε). 

Ενας άλλος αρθρογράφος πάλι από την ίδια εφημερίδα διαπίστωσε ήδη το «ξεκόλλημα». Αυτός ονομάζεται Χρήστος Ιωάννου και στις οικονομικές σελίδες του Documento μας γράφει: «Όμως αν ξεφύγουμε από τις αυταπάτες του παρελθόντος και τη χαμένη διετία 2015-2016, θα διαπιστώσουμε και κάτι άλλο: έχουμε σειρά δεικτών που καταγράφουν βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Η βελτίωση αυτή γίνεται, όπως πάντα, από πάνω προς τα κάτω και αργεί να περάσει στον απλό πολίτη … Η αλλαγή κατεύθυνσης στο πρόσημο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, η ανάκαμψη των εξαγωγών και, τέλος, η άνοδος του χρηματιστηρίου είναι στοιχεία που συνηγορούν ότι η χώρα ξεκολλάει από τον πάτο». (Αυτός μας δουλεύει άγρια). 

Ακολουθεί ο Θανάσης Καρτερός. Ο αρθρογράφος της «Αυγής» -και πρώην διευθυντής του «Ριζοσπάστη»- σήμερα σιτίζεται και από την εφημερίδα των Καλογρίτσα – Βαξεβάνη. Τι μας λέει αυτός; Ότι η έκδοση της εφημερίδας «Documento» είναι «όαση εν μέσω ερήμου» αφού θα «κινείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς» σε μια εποχή στην οποία «αν εξαιρέσουμε την Αυγή, την Εφημερίδα των Συντακτών, κάποιες μικρότερες προσπάθειες και ορισμένα ενημερωτικά sites, βαρύς χειμώνας επικρατεί στον κόσμο των ΜΜΕ».

Ο τύπος μας το λέει ξεκάθαρα. Θα έχουμε μια Κυριακάτικη εφημερίδα κυβερνητικό φερέφωνο. Και μάλιστα, όπως διαπιστώσαμε από την ανάγνωσή της, χωρίς τις αμυδρές γραμμές κριτικής που συναντάμε από ορισμένους αρθρογράφους της «ΕτΣ».Ένα τέτοιο έντυπο δεν σας έλειπε;)

Από την εφημερίδα, φυσικά, δεν απουσιάζουν και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ. Ετσι σε ένα τέτοιο θα μάθετε για την σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα η οποία «μεγάλωσε σε οικογένεια αριστερών όπου επικρατούσε πολιτική ατμόσφαιρα» και σήμερα «λειτουργεί σαν μια κλασική Ελληνίδα μητέρα, συνοδεύοντας τα παιδιά της στα παιδικά πάρτι, τους ετοιμάζει τούρτες για τα γενέθλια και ασχολείται με τη μελέτη τους», ενώ «στον ελεύθερο χρόνο της που είναι λιγοστός, διαβάζει λογοτεχνία και προτιμάει να πηγαίνει σινεμά και θέατρο».

Αδιάφορες οι σελίδες της για τα Πολιτιστικά, τα ΜΜΕ και τα Διεθνή.

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Δ. Κουφοντίνα που δημοσιεύει και το αφιέρωμα στην «Κόκκινη Προβιά» που περιέχεται στο περιοδικό Hot Doc το οποίο κυκλοφορεί σαν ένθετο με την εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: