Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΆΤΑΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 ΌΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ
Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση, καθώς μετά τις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο 19, το οποίο  προέβλεπε ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρήσεων οι οποίες εντάχθηκαν σε επενδυτικά σχέδια με πλαστά ή ψευδή δικαιολογητικά.
Είναι, πάντως, άξιο απορίας ότι λίγα λεπτά πριν τελικά ο Δ. Παπαδημήτριου το αποσύρει διατυμπάνιζε ότι το εν λόγω άρθρο «δεν είναι φωτογραφικό»!
Προηγουμένως, ρουσφέτια παντός είδους κατήγγειλε ότι έχουν υπεισέλθει στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων,
ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενώ κάλεσε την κυβέρνηση και δη τον αρμόδιο Υπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου να τα αφαιρέσει από το νομοσχέδιο.
Αφενός πλέον προβλέπεται (άρθρο 15) ότι δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση GPS στα βυτιοφόρα (κάτι που προφανώς ευνοεί τους λαθρεμπόρους καυσίμων) και αφετέρου ότι νομιμοποιούνται οι συμβάσεις μέχρι 20.000 ευρώ οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ, την «Διαύγεια» των δημόσιων συμβάσεων.
«Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη να νομιμοποιήσετε όσες συμβάσεις δεν έχουν αναρτηθεί;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημήτριου και συνέχισε «Θα το αποδεχτείτε εσείς που ήρθατε πριν λίγες μέρες από τις ΗΠΑ να κλείσετε τα μάτια σας σε αυτές τις διαδικασίες;». Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι δεν καταργείται το υποχρεωτικό gps αλλά νομοθετείται ο επιμερισμός του κόστους των συσκευών.
Να σημειωθεί ότι το θέμα με τις δημόσιες συμβάσεις είχε καταγγείλει νωρίτερα και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο ίδιος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 19 καταγγέλλοντας ευνοϊκή και φωτογραφική μεταχείριση επιχειρήσεων οι οποίες εντάχθηκαν σε επενδυτικά σχέδια με πλαστά ή ψευδή δικαιολογητικά.
Όπως κατήγγειλε ο γαλάζιος βουλευτής μέχρι σήμερα η διαπίστωση πλαστών δικαιολογητικών σήμαινε απένταξη του έργου από τον επενδυτικό νόμο και επιστροφή των ποσών που είχαν δοθεί από το δημόσιο ως ενίσχυση.
Mε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αν στο μεσοδιαάστημα τα πλαστά δικαιολογητικά έχουν καλυφθεί με νόμιμο τρόπο, τότε ούτε το έργο απεντάσσεται από τον επενδυτικό νόμο, ούτε επιστρέφεται το σύνολο της ενίσχυσης, απλώς παρακρατείται μέρος της ενίσχυσης τουλάχιστον στο 10%.
«Είναι δυνατόν η απάτη κατά του δημοσίου με προσκόμιση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων να ανταμειφθεί από την Πολιτεία αντί να σταλεί στον εισαγγελέα; Ξέρετε πόσες αιτήσεις έχουν απορριφθεί για πλαστά δικαιολογητικά;  Πείτε μας ποιον ή ποιους αφορά η ρύθμιση», είπε ο κ. Σταϊκούρας ζητώντας την απόσυρση του άρθρου.
Με ευρεία πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, καθώς εκτός από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο υπερψήφισαν και η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Επιφύλαξη για την Ολομέλεια διατήρησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Στις 10.00 αύριο το πρωί εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: