Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Έρχεται το κόκα-τεστ
Μετά το αλκο-τέστ, έρχεται το νέο κόκα-τεστ. Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ-εξπρές με το οποίο είναι δυνατό να ανιχνευθεί άμεσα στο σάλιο ή στα ούρα ενός ανθρώπου η ύπαρξη κοκαΐνης στον οργανισμό του. Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οδηγούς, εργαζόμενους, φυλακισμένους κ.α.
Σήμερα υπάρχουν φορητές συσκευές για τεστ κοκαΐνης, όμως συχνά παρέχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα (σε ποσοστό γύρω στο 5%), ενώ δεν μπορούν να δείξουν πόσο είναι το επίπεδο της ναρκωτικής ουσίας μέσα στον οργανισμό. Το νέο τεστ είναι ακριβές και,
επίσης μπορεί να δείξει πόση κοκαΐνη έχει κανείς χρησιμοποιήσει.
Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον Μαχάντο Ισμαήλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Analytical Methods" της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τεχνικές φασματομετρίας μάζας και χρωματογραφίας σε μια φορητή συσκευή για ανίχνευση ναρκωτικών. Τα υπάρχοντα λιγότερο ακριβή τεστ βασίζονται στην ανίχνευση αντισωμάτων στο σώμα του χρήστη.

Η νέα τεχνική, που μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες κοκαΐνης στο ανθρώπινο σώμα, θα δοκιμασθεί και σε άλλα ναρκωτικά. Προς το παρόν η συσκευή για το κόκα-τεστ είναι ακριβή (πάνω από 30.000 λίρες), όμως το κόστος της αναμένεται να πέσει δραστικά στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: