Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ - ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σημείωση:1.Ο Φιντέλ Κάστρο δεν επεβλήθη από τον σοβιετικό ή όποιον άλλο στρατό.
2.Ηγήθηκε μιας λαϊκής επανάστασης εναντίον ενός άκρως διεφθαρμένου καθεστώτος.
3.Ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήταν εξαρχής κομμουνιστής. Τον έσπρωξε εν πολλοίς στην αγκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης η μικρόμυαλη και μικρόψυχη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες δεν ανέχονταν καμία μη υποταγμένη κυβέρνηση στη γειτονιά τους.
4.Απέδειξε ότι ο κόσμος δεν αποτελεί μιά απόλυτη διάζευξη ανάμεσα στα αυταρχικά καθεστώτα σοβιετικού τύπου και στον ανεξέλεγκτο και πανδαμάτωρα καπιταλισμό.
5.Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μια σπουδαία μορφή του 20ου αιώνα. Μαζί με τον Γιόζιπ Μπρος Τίτο.
Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιδέλ Κάστρο, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες,

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του εκλιπόντος ηγέτη που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.
Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιδέλ και Ζήτω ο Ραούλ».
Στη συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης είπε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιδέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιδέλ. Εγώ είμαι ο Φιδέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισε να το επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.
«(Βρισκόμαστε εδώ) για όλα όσα έκανε ο Φιδέλ μετά τον θρίαμβο της επανάστασης», δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής.
«Ο Φιδέλ έβαλε την Κούβα στον χάρτη κι έκανε την Κούβα παράδειγμα για τους πολίτες του κόσμου, ειδικά για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους».
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον Φιδέλ Κάστρο.
Ο Φιδέλ Κάστρο αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή το 2006, παρέδωσε επίσημα την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008 ωστόσο η παρουσία του ήταν πάντα έντονη στην Κούβα.
«Αυτά είναι νέα που κανείς δεν είχε προετοιμαστεί να ακούσει, ειδικά όχι για τον Κομαντάντε Φιδέλ» είπε η Ροζάριο Γκαρσία, κάτοικος της Αβάνας.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ Η ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΧΟΥΑΝΙΤΑ
Η Χουανίτα Κάστρο - αδελφή του πατέρα της επανάστασης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, που απεβίωσε την Παρασκευή - η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του '60, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα πάει στην κηδεία του αδελφού της.
«Λόγω των νοσηρών φημών κατά τις οποίες θα πάω στην Κούβα για την κηδεία, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω», ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της που δημοσίευσε η εφημερίδα Nuevo Herald.
«Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου (...) Ούσα αδελφή του Φιδέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου», πρόσθεσε.
Η είδηση του θανάτου του Φιδέλ Κάστρο, σε ηλικία 90 ετών, έγινε δεκτή με αγαλλίαση και πανηγυρισμούς από πολλά μέλη της κοινότητας των κουβανών εξόριστων στο Μαϊάμι.
Ο Φιδέλ και ο νυν πρόεδρος της Κούβας, ο Ραούλ, είναι γόνοι μιας οικογένειας με συνολικά επτά παιδιά. Από αυτά η Χουανίτα, γεννημένη το 1933, ήταν η μόνη η οποία είχε καταγγείλει δημόσια το καθεστώς.
Η Χουανίτα Κάστρο ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από το 1964, από όπου επικρίνει συχνά το καθεστώς στην Αβάνα. Με κωδική ονομασία «Ντόνα», είχε συνεργαστεί με τη CIA σε διάφορα σχέδια με σκοπό την ανατροπή του αδελφού της, όπως έχει αναγνωρίσει η ίδια.
ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέτισε χθες Σάββατο φόρο τιμής στον πατέρα της επανάστασης της Κούβας, τον Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα λείψανα του Ούγο Τσάβες, του εκλιπόντα πρώην προέδρου της Βενεζουέλας και «πνευματικού γιου» του Κάστρο.
Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στην Αβάνα, «υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ζωντανός θρύλος», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κουαρτέλ δε λα Μοντάνια, στο Καράκας, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Τσάβες, που απεβίωσε το 2013.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αντιμέτωπος με μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, κάλεσε νωρίτερα χθες σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter «όλους τους επαναστάτες του κόσμου (...) να συνεχίσουν την κληρονομιά» του Κάστρο, «να πάρουν τον δαυλό της ανεξαρτησίας» και «του σοσιαλισμού».
Ο Μαδούρο κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Κάστρο.
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που προσπαθεί να επιτύχει την απομάκρυνση του Μαδούρο με ανακλητικό δημοψήφισμα, αντιθέτως είδε στον θάνατο του Φιδέλ Κάστρο έναν καλό οιωνό: «Βρισκόμαστε οπωσδήποτε σε μια εποχή αλλαγής, η δικτατορία πεθαίνει», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊντό, βουλευτής της αντιπολίτευσης, στο Twitter. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες εξέφρασε από την πλευρά του οργή για το εθνικό πένθος που κήρυξαν οι αρχές για τον θάνατο του Κάστρο: «Να θρηνήσουμε τον Κάστρο; Θρηνήστε για τις χιλιάδες των πολιτών της Βενεζουέλας που σκοτώνονται!», είπε και πρόσθεσε «όταν φύγει η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μαδούρο που διακινεί ναρκωτικά, θα γιορτάσουμε για έναν χρόνο».
Η Κούβα και η Βενεζουέλα συνδέθηκαν στενά επί της προεδρίας του Τσάβες (1999-2013), στενού φίλου του Φιδέλ Κάστρο. Η Βενεζουέλα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, προμηθεύοντας τη νήσο κυρίως με πετρέλαιο υπό ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.
Ο Μαδούρο υποσχέθηκε εξάλλου στην ομιλία του ότι θα κάνει πράξη «τις ιδέες» του Φιδέλ Κάστρο κρίνοντας πως μπορεί να φύγει «ήσυχος» διότι «είμαστε εμείς εδώ». Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης, αρκετοί κρατούσαν σημαίες της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ κάποιοι είχαν δακρύσει.
«Εξήντα χρόνια μετά τον απόπλου του Granma από το Μεξικό, ο Φιδέλ αναχωρεί για την αθανασία εκείνων που αγωνίστηκαν όλη τους τη ζωή... Hasta la victoria siempre», έγραψε νωρίτερα ο Μαδούρο στο Twitter, συνοδεύοντας το κείμενο με φωτογραφίες του Κάστρο μαζί με τον Τσάβες. Αναφερόταν στο μικρό πλεούμενο με το οποίο ο Φιδέλ Κάστρο και άλλοι 81 αντάρτες, ανάμεσά τους ο αδελφός του Ραούλ και κάποιος Ερνέστο Γκεβάρα, αναχώρησαν από το Μεξικό για την Κούβα την 2η Δεκεμβρίου 1956--για να αρχίσουν την επανάσταση.
Η Βενεζουέλα έστελνε ως πρότινος στην Κούβα 100.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, όμως στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς δείχνουν πως η ποσότητα του αργού που παραδόθηκε στη νήσο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς μειώθηκε κατά 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και η υποχώρηση της μπορεί να συνεχιστεί, λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα και της μείωσης της παραγωγής.
Μετά τον θάνατο του Τσάβες, οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων δεν είναι τόσο στενές όσο πριν. Ο Μαδούρο δεν μοιάζει να διατηρεί τόσο ισχυρούς δεσμούς με τον Ραούλ Κάστρο όσο ο προκάτοχός του με τον Φιδέλ ή τον Ραούλ. Ο σημερινός πρόεδρος της Βενεζουέλας φάνηκε να μην το περίμενε όταν ο Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν το 2014 ότι αρχίζουν μια διαδικασία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: