Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ – ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ. (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνολικά 37 άτομα ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ως παράνομοι μεταφορείς χρημάτων (money mules), στο πλαίσιο της δεύτερης μεγάλης διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση του φαινομένου, στην οποία συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για άτομα που μεταφέρουν παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ποσοστό ως προμήθεια.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών από Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, καθώς και του FBI και των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Την επιχείρηση υποστήριξαν η Europol,
η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation-EBF), καθώς και 106 τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.
Από τους 580 μεταφορείς παράνομου χρήματος που ταυτοποιήθηκαν, συνελήφθησαν 178 άτομα, ενώ τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο ανέρχονται σε 23.000.000 ευρώ.
Πάνω από το 95% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware attacks, on-line shopping/e-Commerce fraud, payment card fraud, business e-mail compromise [BEC], online fraud, κ.ά.).
Η αστυνομική αυτή επιχείρηση σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής, ύστερα από πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Δείτε το σχετικό βίντεο της ΕΛ.ΑΣ.:

Δεν υπάρχουν σχόλια: