Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΘΗΚΕ» Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ! ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Οι εκλογές του ΤΕΕ, για την ανάδειξη των 200 νέων μελών της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών» αποτυπώνει ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, που υπέστη μια μεγάλη ήττα στις κάλπες των μηχανικών.
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί μέσα από τις κάλπες της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Νοεμβρίου 2016 στο ΤΕΕ έδωσαν νίκη στην Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.
Δεύτερη παράταξη στις εκλογές του ΤΕΕ αναδεικνύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ), που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μηχανικοί με την αυξημένη συμμετοχή τους στις εκλογές και το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα δίνουν το μήνυμα ότι αφενός ενδυναμώνουν και επιβραβεύουν τις μέχρι τώρα προσπάθειες του ΤΕΕ για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων,
του τεχνικού επιστημονικού κόσμου της χώρας αφετέρου δε ότι αποδοκιμάζουν τις αντιαναπτυξιακές και ισοπεδωτικές πολιτικές που εξαπολύονται τα τελευταία χρόνια εις βάρος του τεχνικού επιστημονικού κόσμου της χώρας, με αιχμή την αύξηση της ανεργίας και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΚΜ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη των εκλογών του ΤΕΕ, με ποσοστό 27,90%, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση του εκλογικού ποσοστού της, συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2013. Ταυτοχρόνως η ΔΚΜ αναδεικνύεται η κυρίαρχη δύναμη για την επόμενη ημέρα του ΤΕΕ, καθώς παράλληλα με την πρωτιά επιτυγχάνει θεαματικές διαφορές, με υπερδιπλάσια και υπερτριπλάσια υπεροχή εκλογικού ποσοστού, από την δεύτερη και τρίτη παράταξη, που ακολουθούν στην εκλογική κατάταξη. Δεύτερη παράταξη στις εκλογές του ΤΕΕ αναδεικνύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) (ποσοστό 13,38%), ενώ τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι, (με 7,31%).
Η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την Αρχή (ποσοστό 6,53%), κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 6,09%. Η παράταξη Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ) βρίσκεται στην έκτη θέση με ποσοστό 5,81%. Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) με ποσοστό 4,97% είναι στην έβδομη θέση. Η Πρόοδος & Αναβάθμιση ΤΕΕ επίσης πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη είναι στην όγδοη θέση με ποσοστό 4,67%. Ακόμη 15 παρατάξεις και μεμονομένοι υποψήφιοι έχουν λάβει ποσοστά κάτω του 4%.
Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΚΜ – Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.
Η φετινή αυξημένη συμμετοχή, σε μια εποχή που τα άτομα απομακρύνονται από τις συλλογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες, δίνει μήνυμα ευθύνης και προοπτικής από τον τεχνικό κόσμο της χώρας προς την κοινωνία.
Αποδεικνύει τη θέληση των μηχανικών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, να βελτιώσουν τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και να επιδιώξουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.
Αυτή ακριβώς είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη τριετία. Θέλω να συγχαρώ όλες τις παρατάξεις για τις επιδόσεις τους και να τις καλέσω να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα, πιο δυναμική, πιο ουσιαστική, πιο προοδευτική εποχή για το ΤΕΕ.
Για ένα Επιμελητήριο που θα υπηρετεί τους μηχανικούς και θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Δεν υπάρχουν ηττημένοι από την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ.
Υπάρχουν μόνο νικητές: είναι οι μηχανικοί της δουλειάς, της αποτελεσματικότητας, του έργου, της προκοπής. Όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί.
Και όλοι μαζί, μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε περισσότερα.»
Σημειώνεται ότι εικοσιένας (21) συνδυασμοί υποψηφίων και δύο (2) μεμονωμένοι υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο των διπλωματούχων μηχανικών για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 2016. Οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς έθεσαν υποψηφιότητα και για τις εννέα επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων (οι οποίες με αντίστοιχες 45 έδρες συμμετέχουν στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και τα πειθαρχικά συμβούλια του Επιμελητηρίου. Ακόμη δεκατέσσερις (14) συνδυασμοί ή συνασπισμοί συνδυασμών και ένας (1) μεμονωμένος υποψήφιος ήταν υποψήφιοι για εκλογή μόνο στις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων. Συνολικά 2.717 υποψήφιοι διεκδίκησαν την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Σύνολο ψηφισάντων: 32978 Έγκυρα: 31044 Άκυρα: 826 Λευκά: 1108
ΠΑΡΑΤΑΞΗ     ΨΗΦΟΙ      ΠΟΣΟΣΤΟ (%)
#block TEE ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ   845         2,72%
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΤΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ      2.027 6,53%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (ΑΚΜΗ)         353         1,14%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΡΑΚΗΣ       169    0,54%
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.             1.543     4,97%
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΜΑΚ)               338       1,09%
ΑΦΕΤΗΡΙΑ           843         2,72%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ         1.891     6,09%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗ.ΠΑ.Μ.)     1.238     3,99%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗ.ΣΥ.Μ.)             4.154     13,38%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ                116         0,37%
ΔΚΜ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ      8.660     27,90%
ΔΥΝΑ.ΜΗ.          901         2.90
ΕΛΕΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ) & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ                1.804     5,81%
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ   326         1,05%
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ             305         0,98%
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  226         0,73%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ            845         2,72%
ΠΡΟΟΔΟΣ & ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΕΕ                1.450     4,67%
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 2.268            7,31%
ΤΕΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ                478         1,54%
ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 144         0,46%
ΠΥΡΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ   120         0,39%
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: