Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ… ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ!

Συσκευές αμφιβόλου ποιότητας, όπου δεν τηρούνται τα ενεργειακά στάνταρ, πολλές φορές αντί να προσφέρουν ανακούφιση από τις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν ακόμα και να απειλήσουν ζωές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων του νομού Θεσσαλονίκης Άγγελο Κουντουργιάννη, «από συσκευές θέρμανσης τα περισσότερα περιστατικά ατυχημάτων που έχουν συμβεί προέρχονται από ηλεκτρικά καλοριφέρ, είτε από θερμαντικές κουβέρτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά για πυρκαγιές από τα συγκεκριμένα είδη που έχουν κάψει ολόκληρα σπίτια, «είτε γιατί δεν λειτούργησε ο θερμοστάτης σωστά, είτε για ενώ υπήρχε σωστή λειτουργία του θερμοστάτη δεν υπήρχε το «κόψιμο» από την ασφάλεια στον πίνακα»,
επισημαίνει ο κ. Κουντουργιάννης.
Όπως λέει ο ίδιος βέβαια, μια προβληματική συσκευή μπορεί να μην αποβεί καταστροφική σε περίπτωση που μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση τηρεί τις προδιαγραφές, που προστατεύουν από βραχυκύκλωμα, αλλά και να διαθέτουν αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη η τις σωστές ασφάλειες.
«Είναι ένα ζήτημα σύνθετο, καθώς από μια ελαττωματική συσκευή μπορεί να υπάρχει προστασία από την εγκατάσταση», επισημαίνει ο Άγγελος Κουντουργιάννης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, τόσο η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι ελλιπής, όσο και οι εγκαταστάσεις που γίνονται είναι πλέον υποδεέστερες. «Για παράδειγμα όταν κάποιος θέλει να εγκαταστήσει μια ηλεκτρική συσκευή δεν θα καλέσει ηλεκτρολόγο για να δει στις γραμμές αλλά έχουμε τη λογική να μπαίνει πολύμπριζο πάνω σε άλλο πολύμπριζο με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται τα καλώδια και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα σωστά κυκλώματα προστασίας στον πίνακα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΗΘ.
Πηγή: ΤΗESSNEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: