Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στην Ελβετία βρίσκονται Αναστασιάδης – Ακιντζί με σκοπό να βρουν λύση σε ένα από ταδυσκολότερα διεθνή άλυτα θέματα των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση όλων των πλευρών για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην Ελβετία, με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας ξεκίνησε στο Μοντ Πελεράν η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, η συνάντηση ξεκίνησε με συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί αυτών,
αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».
Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν, και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.
Πηγές της κυπριακής πλευράς πάντως αναφέρουν ότι ο χάρτης που δημοσιεύει η εφημερίδα Πολίτης δεν είναι οριστικός, αλλά ένας από αυτούς που τέθηκαν στη διαπραγμάτευση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μια πολυμερή συνάντηση, στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παραιτηθείτε επιτέλους αχρηστοι αριστεροί.