Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΚ>ΟΙ SUICIDE JUMPERS ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ–ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Η "ελληνική" Golden Gate και το Αίσθημα της Αιωνιότητας
Γιατί άραγε οι γέφυρες ελκύουν όσους θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους; Είναι η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου η “ελληνική” Golden Gate; Γιατί αυξάνονται οι Suicide Jumpers και στην ελληνική Γέφυρα-υπερπαραγωγή; Μήπως το ύψος δίνει το αίσθημα της Αιωνιότητας;
Η Γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου αρχίζει και γίνεται πλέον ένας ελκυστικός για τους επίδοξους αυτόχειρες τόπος-θα γράψει ο Διονύσης Ζακυνθινός στο zakpatras.wordpress-, προκειμένου να επιχειρήσουν από αυτήν το απονενοημένο διάβημα τους.
Και κοντά σ’ αυτήν τη διαπίστωση, έρχεται και η βάσιμη πρόβλεψη ότι η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου μπορεί να προσελκύσει σε βάθος χρόνου κόσμο και κοσμάκη,
ο οποίος πάνω στην απελπισία του θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει από αυτήν.
Και είναι σωστή, αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη εκτίμηση, καθώς η αλήθεια είναι ότι όλες οι μεγάλες γέφυρες ανά την υφήλιο έχουν καταστεί ελκυστικοί τόποι αυτοκτονιών.
Το ρεκόρ κατέχει αναμφισβήτητα η διάσημη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ (Golden Gate) του Σαν Φρανσίσκο. Από το 1937, οπότε εγκαινιάστηκε η γέφυρα, πάνω από 1400 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει «φουντάροντας» από αυτήν, ενώ αριθμός ρεκόρ 46 αυτοκτονιών καταγράφηκε το 2013.

Ωστόσο, μετά από 79 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, το 2014, οι υπεύθυνοι της γέφυρας αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα προστατευτικό δίκτυ ασφαλείας που θα αποτρέπει τους επίδοξους αυτόχειρες.
Συγκεκριμένα, η τοπική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της Γκόλντεν Γκέιτ πλήρωσε ένα μέρος του κόστους του σχεδίου αυτού, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 76 εκατομμύρια  δολάρια. Το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018, προβλέπει την τοποθέτηση διχτυών ασφαλείας σε απόσταση έξι μέτρων από τα πεζοδρόμια της γέφυρας, μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Από τους υπεύθυνους εξετάστηκαν πολλές επιλογές για την αποτροπή των αυτοκτονιών, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά αυτή διότι φέρεται να επεμβαίνει λιγότερο στο τοπίο.
Αν και η υπηρεσία διαχείρισης της Γκόλντεν Γκέιτ εξετάζει εδώ και μια δεκαετία την καλύτερη προστασία για την αποφυγή αυτοκτονιών από τη γέφυρα, ο κύβος για την τοποθέτηση του διχτιού ερίφθη τώρα, και αφότου πολλές οικογένειες που έχασαν μικρά παιδιά ή εφήβους στη γέφυρα πήγαν και ζήτησαν από τους υπεύθυνους της τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων.
Στα δικά μας τώρα, στα δέκα χρόνια που λειτουργεί η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, οι άνθρωποι που έχουν αυτοκτονήσει πέφτοντας απ’ αυτήν είναι ελάχιστοι και ο αριθμός τους κινείται κάτω από το όριο της στατιστικής.
Πάντως, παρότι οι αυτοκτονίες στη «δική μας» γέφυρα δεν έχουν προσλάβει ακόμη τον χαρακτήρα επιδημίας, είναι προφανές ότι, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον, δοθέντος ότι και ο τρόπος μιας αυτοκτονίας έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και σαν πρότυπο μιμητισμού για μελλοντικούς, επίδοξους, αυτόχειρες.
Επομένως, καλό θα ήταν και στην Κοινοπραξία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά πλέον τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για τις αυτοκτονίες, στο βαθμό βέβαια που αυτές γίνεται να αποφευχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: