Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΧΕΙ «ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ» Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ»! «ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ- ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΜΠ»

Από ακραία σε ακόμη πιο ακραία δήλωση προχωρά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού μετά τις χθεσινές δηλώσεις του περί επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, τα έβαλε με την Ευρώπη, λέγοντας ότι η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Άγκυρα «στα μάτια μας δεν έχει αξία».
«Είναι καλό να αποκαλούν οι Ευρωπαίοι κάποιον ‘‘δικτάτορα’’, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν τους συμφέρει» τόνισε την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος. Αναφέρθηκε μάλιστα στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι με τη νίκη του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα, «δε βγήκε ο λογαριασμός των Ευρωπαίων, γιατί είχαν κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς».
Εξάλλου, αναφερόμενος στην αυριανή (Πέμπτη) ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο,
κατηγόρησε και πάλι την Ευρώπη ότι παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Εχουμε καταστήσει σαφές ξανά και ξανά ότι φροντίζουμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν έχουμε δει συγκεκριμένη υποστήριξη από τους δυτικούς μας φίλους…Καμία από τις υποσχέσεις δεν έχει τηρηθεί», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Θα υπάρξει συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο, και θα ψηφίσουν για τις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία στα μάτια μας».
Ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας εξαιτίας των εκτεταμένων διώξεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι -ανάμεσά τους στρατιώτες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι και κούρδοι ηγέτες – έχουν συλληφθεί ή απολυθεί με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα, σε μία εκστρατεία που σύμφωνα με τους διαφωνούντες, τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένους δυτικούς συμμάχους αποτελεί απόπειρα καταστολής κάθε αντίθετης φωνής.
Ο Ερντογάν και πολλοί Τούρκοι είναι οργισμένοι από τη δυτική αντίδραση στην απόπειρα πραξικοπήματος, θεωρώντας ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικαιώματα των συνωμοτών από τη σοβαρότητα των ίδιων των γεγονότων. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δίνει καταφύγιο σε μέλη του PΚΚ. Ο Ερντογάν συνεχίζει να αναφέρεται στην παρουσία διαδηλωτών, συμπαθούντων του PKK κοντά στον τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες και κατηγορεί την ΕΕ για διπροσωπία.
«Από τη μία πλευρά χαρακτηρίζετε το PKK τρομοκρατική οργάνωση και από την άλλη έχετε τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους των Βρυξελλών. Τι είδους ειλικρίνεια είναι αυτή;», δήλωσε σήμερα.
Σημειώνεται, πως την Τρίτη ανέφερε για τη Συνθήκη της Λωζάνης, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, ότι δεν είναι ένα «ιερό κείμενο» που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: