Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Η… ΚΑΛΠΕΣ;

Σφίγγει καθημερινά ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση, εν όψει της αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τα δυσάρεστα σενάρια που θέλουν τη συμφωνία να συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα.
Γεγονός που πυροδοτεί και αντίστοιχα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις ή ακόμη και εκλογές – όπως υπαινίχθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού.
Την προοπτική αυτή φωτογράφισε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό, ενώ το βράδυ μίλησε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και έκανε λόγο για αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και του φορολογικού συστήματος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, βέβαια, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι στην ελληνική πλευρά,
υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να ρίξει νερό στο κρασί του ως προς τα εργασιακά και ότι δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο ήταν σαφής και κατηγορηματικός ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και άρα τη λύση που θα προωθηθεί για το χρέος, με κοινή στάση όλων των δανειστών.
Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφερθεί στην προοπτική ενός νέου μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητάει νέα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση και υπαινίχθηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει τις αντίστοιχες πολιτικές εξελίξεις – ήτοι εκλογές.
Παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά δεν έχουν κλείσει στη διαπραγμάτευση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία με τους δανειστές της στη ρύθμιση του χρέους της ούτε να μπουν τα ομόλογά της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ούτε να βγει η χώρα στις αγορές.
Το Μαξίμου επιμένει να μεταδίδει ότι «η πολιτική συμφωνία είναι εφικτή στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», όμως περιμένει με κομμένη ανάσα τη συνεδρίαση του περίφημου Washington Group, δηλαδή των ισχυρών της Ευρωζώνης και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία ίσως να γίνει και σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, αν η διαπραγμάτευση αποφέρει καρπούς το επόμενο διάστημα, να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος του Eurogroup πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, με την ημερομηνία της 18ης Δεκεμβρίου να ακούγεται έντονα. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το δυσάρεστο για την Ελλάδα σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, με τους δανειστές για πρώτη φορά να δείχνουν αδιαφορία για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα – όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις δηλώσεις Τσακαλώτου.

Toυ Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: