Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΦΩΤΟ)

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις κινήσεις της Τουρκίας που πλέον εξοπλίζεται με μαχητικά νέας γενιάς δημιουργώντας ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.
Όπως είναι γνωστό η Άγκυρα έχει δρομολογήσει την αγορά 100 μαχητικών F-35, συνολικά.
Πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί επιπλέον 24 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς τύπου F-35. Οπως αποκάλυψε, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έλαβε εντολή να προμηθευτεί 24 F-35 έως το 2018, καθώς επίσης η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα (Joint Strike Fighter) που θα την οδηγήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη 3ης γενιάς που διαθέτει ο τουρκικός στόλος,

pentagono
Στόχος της Τουρκίας είναι η προμήθεια συνολικά 100 και πλέον F-35 με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-4 και F-16, ενώ παράλληλα ως συμπαραγωγός χώρα φιλοδοξεί έως το 2023 να αναπτύξει ένα αμιγώς τουρκικό μαχητικό. Το σχέδιο του πρόεδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και προβλέπει την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Οι εξελίξεις αυτές βρέθηκα στο επίκεντρο χθες στο ελληνικό Πεντάγωνο, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο.
Εκεί ο αρχηγός της ΝΔ ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για την ανάγκη αναβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την προοπτική αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, λόγω του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας.
pentagono3
Την ενημέρωση έκαναν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης περιέγραψαν μια προβληματική κατάσταση αναφέροντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να αναβαθμιστούν τα μαχητικά F-16 που ενισχύουν το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με φόντο το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ερντογάν.
Μάλιστα σύμφωνα με Τα Νέα, ο Πάνος Καμμένος μόλις άκουσε τις περιγραφές από τους Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων παρατήρησε ότι: «για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίας ανατρέπεται σε τέτοιο βαθμό η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας». Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε ότι για την αναβάθμιση των F-16 απαιτούνται 1,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: