Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

«ΧΑΝΟΥΝ» ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!

Για δεύτερη φορά ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε να μπει στο αρχείο η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην επικεφαλής της, Γιώργου Γεωργίου και να μην ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη μεθόδευση που φαίνεται ότι ακολουθήθηκε το καλοκαίρι και είχε οδηγήσει στην αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος από την τότε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – και νυν εισαγγελέα του Ανώτατου Αναιρετικού – Ξένη Δημητρίου.
Κυρίως όμως διαψεύδει σε πολιτικό επίπεδο τις προσδοκίες τόσο του κυβερνητικού στρατοπέδου όσο και της λεγόμενης καραμανλικής Δεξιάς, οι οποίοι είχαν επενδύσει στην υπόθεση και επιχείρησαν να βγάλουν ετυμηγορία γι’ αυτήν. Όχι για να καταδικάσουν τον κ. Γεωργίου, αλλά για να επιρρίψουν το «ανάθεμα» για τα μνημόνια και την οικονομική κρίση αποκλειστικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου και
στη θητεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, αναζητώντας το ιδανικό άλλοθι για τις δικές τους «αμαρτίες».
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η σιωπή της επίσημης ΝΔ για την υπόθεση είχε προκαλέσει «γαλάζιο» εμφύλιο, δεδομένου ότι οι καραμανλικοί βουλευτές είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος για το γεγονός ότι δεν «σήκωσε» το όλο ζήτημα στην πολιτική της ατζέντα.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η υπόθεση Γεωργίου και η δικαστική της εξέλιξη συνιστά εδώ και καιρό σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, καθώς η Κομισιόν έχει δημοσίως επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο κ. Γεωργίου κινδύνευε με κακουργηματική δίωξη στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ο πρώτος που είχε αναλάβει την ευθύνη της Αρχής ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της, η οποία έγινε επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2010, γεγονός που οδήγησε στην αγαστή συνεργασία της με τη Eurostat. Προς τούτο μάλιστα, η Κομισιόν όχι μόνο δεν αμφισβήτησε τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και γενικότερα την ελληνική οικονομία, αλλά επιπλέον έδωσε και συγχαρητήρια στην τότε κυβέρνηση γι’ αυτό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εισαγγελική εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο στις επόμενες ημέρες θα κληθεί να λάβει την απόφασή του και αν θα θέσει πλέον οριστικά στο αρχείο την υπόθεση Γεωργίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπει οριστικά τέλος στην αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα-μαμούθ που κληροδότησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.

 Toυ Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: