Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΥΠΕΡ-ΣΕΛΗΝΗ»

Η NASA ανακοίνωσε πως η πανσέληνος αυτής της Δευτέρας δεν είναι απλώς η πιο κοντινή και φωτεινή του 2016, αλλά του 21ου αιώνα - μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ο δορυφόρος μας θα βρεθεί ξανά τόσο κοντά στη Γη στις 25 Νοεμβρίου του 2034

Το φαινόμενο ξεκίνησε. Από τη νύχτα της Κυριακής 13 Νοεμβρίου και όλη την 14η Νοεμβρίου, όσοι κοιτάξουν προς τον ουρανό θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 70 χρόνων. Είναι το βράδυ που η Σελήνη θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά, θα φαίνεται δηλαδή ως η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από το 1948 και έπειτα. Σκεφτείτε πώς ήταν ο κόσμος μας τότε, ασπρόμαυρος, κατεστραμμένος, μόλις έβγαινε από έναν φονικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς είναι τώρα, για να αντιληφθείτε τη σημασία της στιγμής.
Οπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Guardian,
o φυσικός δορυφόρος της Γης ασφαλώς δεν θα αλλάξει μέγεθος, απλώς αλλάζει η απόστασή του από εμάς. Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, όχι σταθερή, και έτσι το πιο κοντινό της σημείο στον πλανήτη μας, που ονομάζεται περίγειο, και το πιο μακρινό της, που καλείται υπέργειο, μεταβάλλονται από μήνα σε μήνα.

Οι σιλουέτες δύο ανθρώπων που διασκεδάζουν σε λούνα παρκ στο Λονδίνο προβάλλονται λες και είναι σε προβολέα. Είναι όμως η Σελήνη της Κυριακής 13 Νοεμβρίου (Reuters)
Η μέση απόσταση των δύο ουράνιων σωμάτων είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά μεγαλώνει και αυξάνεται, κατά μέσο όρο, περίπου 5% κατά την περιφορά του φεγγαριού. Το φαινόμενο ονομάζεται «σούπερ-Σελήνη» ή «υπέρ-Σελήνη», αν και ο όρος δεν είναι αμιγώς επιστημονικός. Καθιερώθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε γύρω στο 1979 και από τότε χρησιμοποιείται για να εξηγηθεί το φαινόμενο. Επειδή ο φυσικός δορυφόρος θα πλησιάσει στη Γη, οι παλίρροια θα είναι κατά πέντε εκατοστά μεγαλύτερη στις παραθαλάσσιες περιοχές που επηρεάζονται από τις κινήσεις της θάλασσας.
Coming soon to the sky near you: A ! On Nov. 14, the moon will be its closest to Earth since 1948. Details http://go.nasa.gov/2fDyjLi 
Οι περισσότεροι από εμάς, μη εξοικειωμένοι με τις αστρονομικές παρατηρήσεις, απλώς θα δούμε το φεγγάρι πιο μεγάλο και πιο φωτεινό από το συνηθισμένο. Για την ακρίβεια, θα είναι 7% μεγαλύτερο και κατά 16% πιο φωτεινό από τη συνηθισμένη πανσέληνο. Η πανσέληνος θα είναι δε κατά 14% πιο μεγάλη και 30% πιο φωτεινή  απ’ ό,τι είναι όταν βρίσκεται στο απόγειο!
Από την Ελλάδα, η κορυφαία στιγμή του φαινομένου θα σημειωθεί τη Δευτέρα στις 15:52, την ώρα περίπου που το φεγγάρι ανατέλλει. Ωστόσο η πανσέληνος θα είναι εξίσου εντυπωσιακή και τη βραδιά της Κυριακής, 13 Νοεμβρίου.
«Σούπερ-Σελήνη» είχαμε και στις 16 Οκτωβρίου και το φαινόμενο θα επαναληφθεί σε περίπου έναν μήνα από τώρα, στις 14 Δεκέμβρη. Οχι όμως τόσο εντυπωσιακή, όσο εκείνη της 14ης Νοεμβρίου (το φαινόμενο θα ξεκινήσει το βράδυ της 13ης και θα διαρκέσει ως και τις 15). Βέβαια ο Μάικλ Σλέζακ του Guardian εξηγεί πως το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τη μικρή διαφορά μεταξύ των φάσεων, καθώς είναι δύσκολο να υπολογίσει το μέγεθος των ουράνιων σωμάτων.
Βράδυ Κυριακής, 13 Νοεμβρίου 2016. Η Σελήνη ανατέλει στο Γκλάστονμπερι της Σκωτίας (Reuters)Η NASA, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι απλώς η πιο κοντινή και φωτεινή του 2016, αλλά και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα, προς το παρόν τουλάχιστον. Οσοι το χάσουν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 18 χρόνια για να απολαύσουν ένα τέτοιο φαινόμενο. Στις 25 Νοεμβρίου του 2034 το φεγγάρι θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά στη Γη. Αλλά ως τότε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: